Pe aceeași temă
Este aprecierea lui Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, într-un mesaj video publicat de ambasadă azi, de Ziua Internațională pentru lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor.
"Libertatea de expresie și libertatea presei sunt atribute esențiale pentru orice democrație funcțională. Oamenii trebuie să poată discuta și dezbate liber, să chestioneze activitățile guvernelor și să ia decizii informate. O presă liberă este vitală pentru a avea o opinie publică activă, informată, creativă și implicată", subliniază diplomatul britanic.
În opinia sa, "o presă liberă este un facilitator pentru o bună guvernare, pentru democrație, egalitate de gen și combaterea sărăciei".
Ambasadorul vorbește despre starea mass-media în prezent
"Libertatea presei este sub asediu. Atacurile asupra jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media continuă iar impunitatea crește pe zi ce trece. Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale și politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass-media, iar mulți jurnaliști sunt amenințați cu arestul, detenția și incriminarea pentru activitatea lor", spune Brummell.
El amintește că "un număr din ce în ce mai mare de jurnaliști au devenit subiectul unor astfel de amenințări în ultima perioadă" și face referire și la discriminarea de gen din această meserie. "Femeile care au ales să lucreze în presă au fost și sunt victime ale unor practici precum discriminarea sexuală sau bazată pe gen, violență, intimidare și hărțuire, online și offline", mai spune el.
Paul Brummell încheie mesajul amintind de angajamentul țării sale de a susține libertatea presei.
"Marea Britanie și-a asumat rolul de susținător al libertății presei și protecției jurnaliștilor din lumea întreagă. Suntem aici pentru #endimpunity'', afirmă ambasadorul Paul Brumell în mesajul video, care marchează Ziua Internațională pentru lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor.