Pe aceeași temă
Dupa un inalt oficial din Ministerul rus al Apararii, a venit randul ambasadorului rus la Uniunea Europeana sa critice proiectul scutului anti-racheta. Pentru Vladimir Cizhov, deciziile Washingtonului confirma temerile Moscovei, proiectul militar avand un explicit caracter “ofensiv” la adresa Federatiei Ruse.
Acum doua zile, colonelul Oleg Pusni – directorul Institutului de cercetare din Ministerul rus al Apararii – s-a referit in termeni de amenintare la intentia SUA de a dezvolta noi sisteme antiracheta in urmatorii ani.
“Da, credem ca vor aparea noi sisteme de tip SM-3 care vor fi o amenintare pentru Rusia. Testele efectuate anul acesta cu sisteme SM-3 au generat preocupare”, a spus Pusni.
Acum a venit randul ambasadorului rus la UE sa critice proiectul despre care spune ca este european “doar cu numele”, in realitate fiind un “proiect pur american”.
“Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol – chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui”, a spus Vladimir Cizhov intr-un interviu pentru Rossiia 24, citat de Mediafax.
Oficialul moscovit precizeaza ca reactia Washingtonului in aceasta chestiune confirma temerile Rusiei privind o amenintare directa asupra teritoriului sau.
De altfel, Moscova a decis sa amplaseze o escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3 cu raza lunga de actiune in peninsula Crimeea. Potrivit unui oficial rus din ministerul Apararii, mutarea ar fi un raspuns la amplasarea unei parti a scutului american anti-racheta pe teritoriul Romaniei.
“In acest stadiu s-a considerat suficienta amplasarea unei escadrille de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacitatile sale de lupta vor permite consolidarea semnificativa a acoperirii aeriene in apele Marii Negre si in regiunea riverana”, a spus oficialul rus sub rezerva anonimatului.
Rusii vor anularea scutului, dupa acordul in dosarul iranian
Un recent apel facut de Federatia Rusa pentru renuntarea la sistemul antiracheta din Europa Centrala si de Est a fost transmis la mijlocul acestei luni, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov.
Ca urmare a semnarii unui acord in dosarul nuclear Iranian, Lavrov si-a exprimat speranta ca americanii isi vor respecta promisiunea potrivit careia nu vor dezvolta scutul daca va fi atins un compromis cu Teheranul.
"Cu totii ne amintim ca in aprilie 2009 la Praga presedintele Barack Obama a afirmat ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european al sistemului de aparare antiracheta va disparea", a declarat Lavrov.
In replica, atat americanii cat si statele europene implicate in proiect au declarat in repetate randuri ca scutul are un caracter strict defensiv si nu este indreptat impotriva Rusiei.
SUA au amplasat in Romania o parte a sistemului. La Deveselu, in judetul Olt, vor fi amplasate un radar fix de ultima generatie si un sistem de lansare al rachetelor, ce au rolul de a intercepta si distruge alte rachete lansate de inamic. O alta baza americana cu elemente ale scutului se afla in Polonia.