Pe aceeași temă
Declarația a fost făcută la inaugurarea expoziției de fotografii „Ultimul țar Romanov”, dedicată familiei împăratului Nicolae al II-lea, care a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie, în biblioteca Academiei Române din București, transmite agenția Tass, citată de Rador și preluată de G4Media.ro.
Expoziția Expoziția, care va fi deschisă până pe 23 ianuarie 2019, a fost organizată de către Mănăstirea Sretenskii de la Moscova, Biserica Sfântul Nicolae Tabacu din București și Ambasada Rusiei în România.
„Punctul culminant al acestor legături a fost vizita familiei țariste la Constanța, în ajunul Primului Război Mondial, când s-a discutat de fapt o posibilă căsătorie dintre marea prințesă Olga și prințul Carol, care, mai târziu, a devenit regele Carol al II-lea.” „Nicolae al II-lea, canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă, este o figură istorică controversată”, consideră diplomatul. „El nu este atât de mult un politician, cât un martir care și-a păstrat credința, în ciuda suferințelor suportate”.
„Fotografiile prezintă momente diferite ale vieții familiei țariste, dincolo de care se află numeroase activități spirituale în pregătirea acceptării coroanei martirilor”, a spus preotul Mihail (Asmus) de la Biserica Presviataia Bogorodița (Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu) din Krasnoe Selo, de lângă Moscova.
Lecția principală oferită de suferințele țarului este să primim tot ce ne este dat de Dumnezeu, cu răbdare și umilință, cu dorința de a rămâne credincioși lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții”.
„În această expoziție, pe care am noi am prezentat-o deja de peste 100 de ori, există trei subiecte principale – viața de familie, slujirea Patriei și îndurarea”, a spus Ieromonahul Ignatii (Șestakov) de la Mănăstirea Sretenskii din Moscova. „Ultimii Romanovi sunt un exemplu al unei adevărate familii creștine”, ceea ce este foarte important astăzi când întreaga lume se confruntă cu o criză a valorilor familiei.”
Expoziția prezintă peste 100 de fotografii, din care multe sunt unice. Expoziția are un al doilea nume – „Romanovii – slujirea țaristă”. În ziua deschiderii, au venit membri ai comunității ortodoxe ruse din București, diplomați și jurnaliști.
Comentarii 3
Rahan5 - 01-22-2019
Valerii Kuzmin vorbeste aiureli de te doare capul. Unde vede el ,,Dinastie Rusa" ? In ,,Dinastia Romanovilor” de la Petru I, care sa consideram ca era rus, avem : 1- Nevasta-sa, Ecaterina I a Rusiei, (care a urmat la tron), cu mama Elizabeta Moritz nemtoaica si tata lituanian. 2 - Fica Ecaterinei I, Ana Petrovna, cu tatal Petru I . 3- Fiul Anei Petrovna, Petru al III-lea (pe tron), avand tata pe neamtul Carl Frederick. 4- Fiul lui Petru al III-lea, Pavel I (pe tron) cu mama nemtoaica Ecaterina II (pe tron). 5- Fiul lui Pavel I, Alexandru I (pe tron- fara mostenitori) 6- Fiul lui Pavel I, Nicolae I (pe tron) cu mama nemtoaica Sofia de Wurttemberg. 7- Fiul lui Nicolae I, Alexandru al II-lea (pe tron), cu mama Charlotte a Prusiei . 8- Fiul lui Alexandru al II-lea, Alexandru al III-lea (pe tron) cu mama Maria de Hessa. 9- Fiul lui Alexandru al III-lea, Nicolae al II-lea (pe tron) cu mama Maria Dagmar a Danemarcei. Deci de la moartea lui Petru I (1725) si pana la ultimul tar in 1917 nici un tar nu a avut parinti cu origini rusesti. Origini rusesti au avut doar gloantele bolsevicilor cand l-au impuscat pe Nicolae II lea si familia in 1918.
RăspundeCris - 01-22-2019
Nu mai invocati astfel de relații. Românii au memorie bună, așa că nu va crede nimeni ...
RăspundeCititor de istorie - 01-22-2019
Atunci să-şi amintească, excelenţa sa, că tocmai rudenia dintre dinastii şi onoarea celor două coroane, ne-a făcut să avem încredere să ferim tezaurul de pericolul german şi să-l trimitem în Rusia lui Nicolae II. Un bun motiv, atât cât mai este, să ni-l înapoieze cu scuze pentru întârziere...
Răspunde