Pe aceeași temă
Intrebat ce parerea are despre membrii diferitelor partide care desi sunt acuzati de coruptie candideaza la alegerile locale, ambasadorul SUA a spus ca trebuie tinut cont de prezumptia de vinovatie precizand insa ca in SUA partidele evita asocierea cu astfel de candidati, chiar daca ei nu au fost condamnati inca:
"Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie. Dar, aşa cum aţi spus, şi în SUA există prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. Corupţia politică există şi în Statele Unite, sunt foarte mulţi politicieni care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie doar în ultimele luni. Au existat şi membri ai Congresului care au fost găsiţi vinovaţi de corupţie. Acestea sunt probleme cu care se confruntă orice ţară din lume. În SUA, până când cineva este condamnat, nu există o interdicţie în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupţie," a spus ambasadorul, in interviul pentru ConstantaNoastra.ro
Klemm considera ca aceste alegeri sunt extrem de importante deoarece vin in urma protestelor care au avut loc dupa tragedia din Colectiv: "Demonstraţiile din Bucureşti şi alte oraşe mari din România ... sunt atât o expresie a frustrării cu privire la direcţia în care se îndrepta politica românească în acel moment, cât şi o expresie a speranţei că politica românească se va schimba. Unele dintre principalele partide au demarat sau au declarat că intenţionează să demareze măsuri de reformă internă, iar acum alegătorii români au ocazia să ducă mai departe această atmosferă, să aleagă politicieni integri, care se concentrează asupra binelui României. Toate alegerile sunt importante, însă acestea sunt deosebit de pline de semnificaţie pentru România şi îi încurajez pe toţi alegătorii să meargă la vot."
Ambasadorul SUA a laudat lupta anti-coruptie din Romania: "Am constatat că în această luptă se înregistrează din ce în ce mai multe succese. Aşa cum aţi menţionat, România şi-a înfiinţat o structură de parchet foarte puternică, Direcţia Naţională Anticorupţie, căreia i-a acordat resurse adecvate, o conducere foarte bună… În prezent, dacă priviţi întreaga regiune, România a devenit lider în lupta împotriva corupţiei. Alte ţări solicită asistenţă din partea României datorită succesului său, inclusiv Republica Moldova, Macedonia. În plus, acest lucru începe să aibă efecte asupra percepţiei românilor şi străinilor faţă de politica, economia românească şi eficienţa luptei împotriva corupţiei…. Cred că lupta României împotriva corupţiei este din ce în ce mai eficientă, lucru constatat nu doar de SUA, ci şi de mulţi alţi vecini şi parteneri internaţionali ai României."
Cititi interviul integral pe ConstantaNoastra.ro