Pe aceeași temă
Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a purtat discuții la București cu președintele Iohannis, ministrul Justiției, Ana Birchall și premierul Viorica Dăncilă și-a reafirmat preocuparea Statelor Unite pentru întărirea statului de drept în România.
Declarația diplomatului american vine după ce Procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington. În comunicatul de presă de atunci, Barr a spus că vede în ministrul român "un partener vital și de încredere în lupta anticorupție". Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea Anei Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis, relatează HotNews.ro.
Întrebat, la o conferință de presă desfășurată joi la București, în legătură cu sprijinul SUA pentru statul de drept în țări est-europene, Ambasadorul Sondland a răspuns:
"SUA sunt foarte preocupate în legătură cu statul de drept. Nu doar din motivele evidente - de exemplu, că nu poți avea o societate civilă, fără stat de drept. Ci pentru că este foarte greu să creezi un mediu investițional în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau, mai important, unde regulile de azi se pot schimba mâine, după ce ți-ai riscat banii. Deci statul de drept este un esențial.
Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent.
Întrebat dacă poate oferi detalii despre această foaie de parcurs, el a spus că este la discreția părții române să o facă publică.
Vizita lui Sondland la București a avut loc la foarte scurt timp după întâlnirile avute de acesta și de secretarul de Stat Mike Pompeo cu noii șefi ai principalelor instituții UE, în care s-a vorbit despre speranța de "resetare" a relațiilor cu Uniunea.