Ambasadorul Turciei, întristat că presa o numeşte ”activistă” pe Nalan, reţinută la Nădlac

I.g. | 14.07.2017

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat vineri după-amiază surprins şi întristat că presa o numeşte ”activistă” pe Oral Nolan, care a fost reţinută în weekend de autorităţile române din Vama Nădlac, pe baza unui mandat Interpol emis de către Ankara, deşi aceasta are statut de refugiat în Belgia.

Pe aceeași temă

 

”Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.

 

De asemenea, ambasadorul a insistat că sistemul judiciar este independent atât în România, cât şi în Turcia, iar reprezentanţii ministerului Justiţiei de la Ankara vor urma să trimită o cerere de extrădare la Bucureşti. ”Am fost surprinşi să vedem că o folosesc pe această activistă pentru a arăta de parcă este cineva cu intenţii beningne şi nu doar o simplă figură din opoziţie”, a completat ambasadorul Osman Koray Ertaş.

 

Olan Nolan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, atunci când a încercat să treacă, alături de fiica ei şi un grup de prieteni, graniţa dintre Ungaria şi România, în drum spre Bulgaria. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat de arestare Interpol, emis la cererea Turciei. De asemenea, activista pentru drepturile omului a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru terorism de către o instanţă din Turcia.

 

Potrivit presei belgiene, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Avocaţii activistei au atras atenţia că vameşii români au confundat actul prezentat de la graniţă cu un paşaport şi nu au luat în calcul statutul de refugiat în Belgia, potrivit Pressone.

 

Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru pe perioadă de 30 de zile a lui Oral Nalan. Judecătorul român însărcinat cu dosarul poate refuza procedura de extrădare în două cazuri: dacă persoana a cerut şi a obţinut azil politic în ţara în care a fost reţinută sau dacă există suspiciuni rezonabile că, în ţara de provenienţă, persoana va fi supusă torturii sau relelor tratamente, scrie News.ro.

 

În semn de protest, activista a făcut greva foamei în primele zi şi a ameninţat că, dacă nu va fi eliberată, va intra din nou în greva foamei, cel mai târziu în 17 iulie, când este programat următorul termen. Cazul lui Nalan a determinat aproximativ 30 de persoane să protesteze, miercuri după-amiază, în faţa Ambasadei României la Bruxelles, la iniţiativa colectivului de extremă-stânga belgian Secours Rouge.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22