AmCham respinge ofensiva împotriva multinaționalelor: nesănătoasă pentru societate

Dora Vulcan | 09.02.2017

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) respinge ofensiva PSD impotriva multinationalelor si avertizează că "propagarea unor insinuari lipsite de fundament" este nesanatoasa pentru societatea romaneasca si subliniaza ca "prin volumul investitiilor, amploarea operatiunilor si numarul de locuri de munca create, companiile multinationale asigura bunastarea a sute de mii de familii de romani".

Pe aceeași temă

 

 

 

Comunicatul AmCham 

 

"In numele membrilor sai, companii americane, romanesti, europene si internationale, AmCham Romania respinge acuzatiile indreptate impotriva companiilor multinationale vehiculate recent in spatiul public prin care acestora li se atribuie o implicare in sustinerea protestelor publice ca reactie la schimbarile fiscale si legislative.  Consideram nesanatoasa pentru societatea romaneasca propagarea unor insinuari lipsite de fundament. Cetatenii romani, indiferent de locul de munca, isi exprima public, in mod liber si voluntar convingerile, fara interferente din partea angajatorilor.

 

Capitalul uman este una din cele mai valoroase resurse pe care Romania le detine, un important avantaj competitiv ce a plasat Romania pe harta economiei internationale, datorita competentelor tehnice, lingvistice si creativitatii prin care in special tinerele generatii s-au facut remarcate pe piata muncii si care au avut un rol determinant in atragerea investitiilor in economia romaneasca.

 

In conditiile in care acest avantaj este grevat de exodul de tineri talentati si de tendintele demografice, consideram ca stigmatizarea angajatilor in functie de tara de origine a investitorilor induce o stare de tensiune si neincredere la nivelul angajatilor si angajatorilor deopotriva, si transmite un semnal nefavorabil catre investitori.

 

Prin volumul investitiilor, amploarea operatiunilor si  numarul de locuri de munca create, companiile multinationale asigura bunastarea a sute de mii de familii de romani, au un aport insemnat la PIB, sustin cu dedicare si  generozitate cauzele sociale si ofera accesul la expertiza vasta acumulata in alte piete, sustinand avansul economiei romanesti.

 

In Romania anului 2017 este de dorit ca valori precum responsabilitatea, integritatea si spiritul civic deprinse in contextul locului de munca, sa fie recunoscute si insusite de angajati, indiferent ca activeaza in sectorul public sau privat.

 

In opinia AmCham, trebuie incurajata colaborarea dintre companiile locale si cele cu capital strain, care sunt parteneri in dezvoltarea unui mediu de afaceri solid si competitiv, contribuind impreuna la realizarea dezideratului de crestere a nivelului de bunastare a tuturor romanilor.

 

AmCham Romania ramane ferm dedicata misiunii de a facilita dialogul public-privat deschis si transparent, un proces care sustine obiectivele comune de crestere economica a tarii."

 

 

 

Cine este AmCham:

 

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este cea mai reprezentativa  asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si romanesti. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca. AmCham Romania este ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, promovand solutii si prioritati pentru imbunatatirea mediul de afaceri si cresterea competitivitatii economice a Romaniei in plan regional si european. AmCham Romania este membra a U.S. Chamber of Commerce si a retelei europene AmChams in Europe.

 

 

***

 

PSD cere SRI să investigheze multinaționalele care au dat liber angajaților să participe la proteste și consideră problema una de siguranță națională 

 

 

Adrian Tutuianu, seful PSD Dambovita și presedinte al comisiei parlamentare de control al SRI a spus sambata seara la Antena 3 ca va cere SRI sa furnizeze informatii despre multinaționalele care au dat liber salaiaților ca să poată participa la proteste. El spune că e vorba despre "o chestiune care ține de securitatea națională".

 

Tutuianu a mai facut o comparatie intre protestele din Romania si Maidanul din Kiev din 2014 si pierderea Crimeei si a vorbit despre razboi hibrid al Rusiei in Romania, sugerand ca protestele ar avea Rusia in spate.

 

Tutuianu si-a bazat acuzatiile la multinationale pe un articol publicat de site-ul Capital, care s-a dovedit un fals. Capital a si sters articolul si a revenit cu precizari. De asemenea, Tutuianu i-a mai citat pe Dan Andronic cu un articol din Evenimentul zilei (Dan Andronic este urmarit penal) si pe Bogdan Chireac, remarcă Hotnews.

 

Tutuianu spune că multinaționalele ar fi direct interesate pentru că se tem de modificările la Codul Fiscal pe care PSD are în intenție să le facă.

 

 

Declaratiile lui Adrian Tutuianu la emisiunea Q&A de la Antena 3:

 

  • Am cerut SRI in baza articolului 5 din HG 30.1993 sa ne prezinte o informare cu privire la datele pe care ele-au avut despre aceste manifestantii si de modul in care s-a comunicat institutional. Am cerut informarea vineri dimineata, am primit vineri o informare la ora 14
  • Constat ca nu e normal modul de comunicare institutional, si am pus o intrebare legat de o eventuale situatii prevazute de articolul  11 din Legea Securitatii Nationale care tind la demolarea puterii politice prin actiuni violente, putere politica instalata constitutional. Asta ma intereseaza.
  • SRI a dat un comunicat in care a spus foarte lapidar ca a avut ca obiect identificarea eventualelor persoane cu activitati extremiste si ca nu au fost identificate asemenea lucruri.
  • Pun in seara asta cateva probleme culese din presa:
  • Intr-un ziar din Prahova se spune ca o companie multinationala si-a trimis salariatii la protest. E o chestiune care tine de securitatea nationala. Trebui sa o verificam.
  • Dan Andronic, o personalitate publica, spune ieri intr-un articol ca mai multe multinationale au dat liber sau au platit ore suplimentare unor salariati, pentru ca sunt deranjate de modificari care urmeaza la Codul Fiscal si de punerea in aplicare a unei directive europene care impune impozitarea profitului la locul realizarii profului
  • Din aceasta perspectiva vreau sa avem o discutie in Comisia SRI din Parlament, sa ne lamurim daca exista vulnerabilitati majore legate de securitatea nationala, daca sunt companii, grupuri, organizatii. Vom face aceasta discutii, mi se pare una de responsabilitate pentru orice om care conduce o asemenea comisie.
  • Vom pune in comisie Intrebari pe mai multe subiecte, nu pot dezvolta aici subiectul, lesne de inteles de ce.
  • Mai am o alta ingrijorare, e si a lui Bogdan Chireac: maidanul de la Kiev a plecat de la demonstratii de tipul asta (al celor din Romania - n.red.). La ce a dus Maidanul? La Crimeea care s-a dus la Rusia fara un foc de arma, regiunea Donbass aproape rupta de Ucraina.
  • Pentru prima data o sa spun ceva ce a spus Traian Basescu, cu razboiul hibrid. Cred ca lucrurile astea trebuie sa le luam macar in analiza.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22