Amendament la Legea Bugetului: nu se mai pot angaja bani peste limita creditelor aprobate

Dora Vulcan | 06.02.2017

"Aseara (duminica-n.n.)in Legea Bugetului a fost introdus un amendament cu precizarea clara ca nu se pot angaja mai multi bani decat in limita creditelor aprobate. Am vazut si noi interpretarile cum ca ordonatorii ar putea angaja credite de angajament fara limita si am dorit sa facem lucrurile cat se poate de clare. Pe scurt, daca am un buget de 5 lei, nu voi putea angaja 10 lei", a explicat luni pentru HotNews.ro un demnitar din Ministerul Finantelor. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Pe aceeași temă

 

 

Legea Bugetului s-a modificat in timp si stabilea ca incepand din 2014, Bugetul sa se faca atat cu credite de angajament cat si cu credite bugetare. Cel putin pe partea de anexe in cash, acolo unde  la un capitol erau prevazuti 100 de lei,  trebuia sa figureze la rubrica "angajament" tot 5 lei. 

 

 

"Din 2014 am tot prorogat aceasta regula din cauza lipsei banilor. Sistemul se face cu o aplicatie informatica mamut, ori nu am avut nici bani nici timpul necesar ca sa imbunatatm aplicatia informatica. Regula era prorogata asadar de anul trecut, urmand sa expire in ianuarie 2017. Ca sa putem proroga din nou trebuia sa fim in interiorul acelui termen. Cum Ordonanta de masuri urma sa fie data in februarie, ne-ar fi prins cu termenul expirat. Aseara in Legea Bugetului a fst introdus un amendament cu precizarea clara ca nu se pot angaja bani mai multi decat creditele bugetare. Am vazut si noi interpretarile cum ca ordonatorii  ar putea angaja credite de angajament fara limita si am dorit sa facem lucrurile cat se poate de clare. Pe scurt, daca am un buget de 5 lei, nu voi putea angaja 10 lei", a mai explicat oficialul Finantelor, citat de Hotnews.ro.

 

 

Textul de lege initial era insa relativ confuz. "Practic ei suspenda aplicarea prevederilor  intregului articol 4, prevederi care se refera la creditele de angajament. Numai ca notiunea de credite de angajament apare in mai multe alineate ale acelui articol. "Probabil ei au vrut sa suspende doar unul dintre alineate, dar formularea pentru care au optat a fost una nefericita. O corectie in sensul clarificarii era necesara", spun si apropiati ai procesului de legiferare bugetara.

 

 

Articolele suspendate prin OUG numarul 9 adoptata in data de 25 ianuarie 2017 prevad in esenta faptul ca “angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai in limita creditelor bugetare aprobate” si ca “angajarea si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate atrag raspunderea celor vinovati, in conditiile legii”. Un alt articol suspendat timp de un an prevede ca “in vederea realizarii actiunilor multianuale, ordonatorii de credite incheie angajamente legale, in limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv”.

 

Dumnica seara, scrie Hotnews, ministrul Viorel Stefan ar fi cerut lamuriri cu privire la situatia aparuta si care s-au soldat, în mai puțin de o oră, printr-un amendament la Legea Bugetului. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22