Amendamentul care copiază OUG 13 a lui Dragnea a fost „o decizie a Coaliției luată duminică seară”

L. G. | 29.03.2023

Președintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș a declarat că amendamentul cu pricina a fost însuși de Comisia Juridică după decizia Coaliției, relatează HotNews.

Pe aceeași temă

Dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 250.000 de lei este asumată de Coaliție, a declarat pentru HotNews.ro, președintele comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL

Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată de mail.

Ședința Coaliției a avut loc în cerc restrâns duminică seara, iar la ea au participat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Cătălin Predoiu. Potrivit surselor HotNews.ro vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu ar fi transmis mai departe către grupul parlamentar al PNL directiva ca amendamentele să fie trecute cu votul PNL.

„În urma deciziei politice de duminică seară din Coaliție ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau să fie însușite, conform regulamentului, de către senatori. S-a luat decizia ca membrii Comisiei Juridice din Coaliție PSD, PNL și UDMR să-și însușească amendamentele. Textele mi-au fost comunicate luni și le-am transmis membrilor comisiei și le-am acordat un termen de studiu pentru marți dimineața când le-am discutat și le-am supus votului”, a explicat Țăgârlaș.

Potrivit surselor politice, amendamentul și suma de 250.000 de lei a fost propus și asumat în interiorul Coaliției de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Președintele comisiei Juridice Cristian Niculescu Tăgârlaș a declarat pentru HotNews.ro că amendamentele au fost primite luni pe mail și comunicate marți către toți membrii comisiei și dezbătute și votate miercuri dimineața.

Senatorul USR Simona Spătaru a spus, în plen, că Opoziția nu a știut de acest amendament până înaintea votului:

”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a spus ea. 

”S-au tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a spus Spătaru, precizând că amendamentele au fost introduse în comisie, la ora 9:00, iar plenul s-a reunit la 10:00. 

Argumentul care stă la baza introducerii pragului de 250.000 de lei invocat de senatorul PNL și asumat de Coaliție are la bază decizia Curții Constituționale, susține acesta.

„Prin decizia CCR ni s-au impus două elemente pe abuza în serviciu ca să poată fi operațională această prevedere respectiv un prag valoric să nu fie simbolic, ci unul serios și doi, să fie determinat de intensitatea încălcării dispoziției legale și fost introdus termenul de consecințe grave”, a explicat Țăgârlaș.

La întrebarea dacă acele consecințele grave valorează 250.000 de lei, președintele comisiei Juridice a replicat: „Da sau sunt consecințe grave împotriva unor drepturi nepatrimoniale care vizează drepturile sau libertățile individului. Este o decizie politică pe care ne-am asumat-o în cadrul comisiei de către toți senatorii”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22