Pe aceeași temă
Totodat, statul sa fie obligat sa asigure toate dozele, precum si un stoc de rezerva.
Astfel, la inscrierea copiilor in cresa, gradinita sau scoala, parintii vor fi trebui sa prezinte adeverinte care sa arate daca cei mici au fost sau nu imunizati, conform TVR.
Potrivit noii legi, care urmeaza sa fie adoptate dupa finalizarea proiectului si sa intre in vigoare in 2019, va deveni obligatorie la intrarea in colectivitatea vaccinarea impotriva:
difteriei
tetanosului
tusei convulsive
poliomielitei
rujeolei, rubeolei
oreionului
hepatitei B
Parintii copiilor care prezinta contraindicatii la vaccinare vor trebui sa aduca o scutire emisa de Comisia Judeteana de Vaccinare, iar cei care nu s-au putut vaccina din alte cauze sa prezinte un calendar de recuperare.
Daca parintii nu aduc adeverintele, conducerea scolii sesizeaza Comisia, iar dupa 18 luni, chiar Protectia Copilului.
La randul ei, Comisia e obligata sa consilieze cel putin o data la trei luni parintii care nu accepta vaccinarea. Dupa ce sunt informati despre riscuri si primesc avertismente, parintii vor fi amendati in cazul in care continua sa refuze, la fel si medicii sau celelalte institutii care nu respecta legea.
Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii va fi obligat sa asigure toate vaccinurile, in doze suficiente.
32 de copii nevaccinati au murit de rujeola in acest an si peste 8.300 de persoane s-au imbolnavit, iar 5 DSP-uri au ramas fara conducere dupa ce ministerul a constatat ca in plina epidemie s-a ramas fara ser.
Premierul Mihai Tudose s-a aratat un sustinator al introducerii vaccinarii obligatorii, nu si presedintele PSD Liviu Dragnea.