Amenzi uriașe pentru medicii și spitalele care-i lasă pe pacienții de la urgență să aștepte cu orele

Dora Vulcan | 27.08.2019

Personalul medical care-i lasă pe pacienții de la Urgență să aștepte peste timpul prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele cu sume între 20.000 și 30.000 de lei.

Pe aceeași temă

Timpii legali de așteptare la Unitățile de Primiri Urgențe sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, de la lipsa urgenței la caz foarte urgent, arată un proiect de hotărâre aflat marți în dezbaterea guvernului.


Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pe care Ministerul Sănătății l-a publicat în dezbatere publică în primăvara acestui an, scrie Hotnews.ro.

Amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.

Coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
cod roșu - resuscitare

cod galben - critic

cod verde - urgent

cod albastru - non-urgent

cod alb - consult

Timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:
pacienții cod roșu (resuscitare) - 0 minute

pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) - 15 minute

pacienții cod verde (urgent) - 60 de minute

pacienții cod albastru (non-urgent) - 120 de minute

pacienții cod alb (consult) - 240 de minute

Timpii de așteptare pentru pacienți la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor la urgențe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă.

De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităților de Primiri Urgențe din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat și spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienții sunt lăsați să aștepte. Medicii susțin, de asemenea, că o parte dintre pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema printr-o consultație la medic, programată din timp.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22