Ana Birchall către Lia Savonea: CSM încalcă Constituția și principiul separației puterilor în stat

Laurentiu Gheorghe | 03.10.2019

Ministrul Justiției, Ana Birchall, o acuză pe șefa CSM, Lia Savonea, că încalcă Constituția, principiul separației și echilibrul puterilor în stat și principiul cooperării loiale între autoritățile statulu

Pe aceeași temă

Răspunsul minsitrului Justiției, Ana Birchall, vine după ce Lia Savonea, șefa CSM, și judecătorii apropiați acesteia, au acuzat-o că are o agendă ascunsă cu oficialii SUA, după ce s-a întâlnit cu procurorul general al SUA, William Barr, cu care a semnat un document comun privind cooperarea în domeniul justiției

„Incercarea unor membri ai CSM de a-si aroga un veritabil drept de veto cu privire la actiunile externe ale ministrului Justitiei este o imixtiune grava si inacceptabila in activitatea puterii executive.

Atitudinea acelor membri este de neinteles, cu atat mai mult cu cat acestia pun in discutie relatia cu unul dintre partenerii strategici ai Romaniei si o propunere vizand consolidarea statului de drept," arata Birchall, in scrisoarea trimisa Liei Savonea.

Mărul discordiei: Foia de parcurs

Judecătorul Gabriela Baltag, propusă de premierul Dăncilă ministru al Justiției și membru CSM, a ridicat tonul la adresa Anei Birchall în ședința CSM de acum două săptămâni, solicitându-i să spună ce foaie de parcurs a semnat cu procurorul general al SUA, William Barr.

Acuzațiile la adresa Anei Birchall au fost lansate de Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, dar validat de majoritatea PSD-ALDE din Parlament, și care au condus la un schimb de replici acide între Birchall și Savonea în plenul CSM.

Deși este membru PSD, Ana Birchall este unul dintre puținii membri CSM care a avut curajul să se contreze cu șefa CSM, Lia Savonea, care practic controlează în prezent sistemul judiciar din România.

„O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper ca nu este greu sa va concentrati putin. Sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la statul de drept din Romania?" a atacat-o Lia Savonea pe Birchall, eliminată din Guvern de Dăncilă, cerere ignorată de Iohannis până la decizia CCR care îi solicită imperativ să semneze decretul de demitere a acesteia.

„Cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie, (...) acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct”, spune Birchall, care a insistat ca a respectat legea si totul a fost facut instututional.

Lia Savonea vrea să controleze justiția

Birchall explica in scrisoarea trimisa la CSM ca, desi i-a cerut Liei Savonea sa-i transmita in scris la ce intrebari vrea raspuns, sefa CSM nu a facut acest lucru.

„Sa inteleg ca totul a fost doar un demers menit sa puna intr-o pozitie delicata Ministerul Justitiei si ministrul Justitiei, ca CSM doreste sa se implice in organizarea vizitelor ministrului, excedand competentelor legale?,” se intreaba retoric Ana Birchall.

Ministrul susține că la nivelul Ministerului Justitiei nu exista niciun document de tip „to do list" sau „foaie de parcurs", convenit cu partenerii straini.

In plus, colaborarea cu Departamentul de Justitie al SUA este una legala si institutionala, tinand seama si de faptul ca, in cadrul Parteneriatului Startegic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, inclusiv cooperarea judiciara internationala impotriva componentei transnationale a acestor fenomene infractionale, ocupa un loc central.

In scrisoare, Birchall explica si rolul CSM, care, potrivit Constitutiei, este de garant al independentei Justitiei, cu atributii in ce priveste apararea magistratilor, cariera acestora, raspunderea disciplinara, precum si cu privire la organizarea si functionarea instantelor si parchetelor.

Birchall acuză că CSM și-a depășit competențele

„Extinderea arbitrara a competentelor CSM incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, definit de art. 1, alin 4, din Constitutia Romaniei, precum si principiul cooperarii loiale intre autoritatile statului”, scrie Birchall.

In sprijinul acestor afirmatii, ministrul citeaza mai multe decizii ale CCR.

„Folosesc acest prilej sa ii invit pe toti membrii CSM sa isi desfasoare activitatea in limitele misiunii esentiale pe care acest for o are in arhitectura constitutionala a Romaniei.

De asemenea, imi exprim speranta ca astfel de conduite nu vor fi perpetuate sau tolerate la nivelul membrilor CSM”, conchide Birchall.

Context

Pe data de 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat, la București, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs („roadmap”) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România, transmite euractiv.ro.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă la Ambasada SUA la București, ce le-ar spune celor care susțin că Statele Unite sub Administrația Trump sunt mai puțin preocupate de problema statului de drept în țări ca Polonia, Ungaria și România, Gordon Sondland a declarat că ”dimpotrivă, în realitate, SUA sunt foarte preocupate de statul de drept”.

„Nu doar din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”, a explicat Sondland.

El a adăugat că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept e faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției în SUA pentru ”a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.

Potrivit diplomatului american, această foaie de parcurs cuprinde prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe ”pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.

Ambasadorul american nu a dorit să ofere detalii despre această foaie de parcurs.

Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a anunțat, pe 26 august, că a invitat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall la Washington în luna septembrie și că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.

Anunțul procurorului general al SUA abunda în aprecieri elogioase, un lucru mai puțin obișnuit în comunicarile oficiale.

”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională.

Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22