Ana Birchall: Lumea Justiției mă atacă exact în ziua în care au fost publicate rapoartele GRECO

Laurentiu Gheorghe | 09.07.2019

Răzvan Savaliuc (Antena3) publică în Lumea Justiției un articol de o violență extremă la adresa ministrului de Justiție Ana Birchall care a avut tupeul s-o înfrunte pe Lia Savonea, președinta CSM.

Pe aceeași temă

Lumea Justiției, Luju.ro, este un site deținut de Răzvan Savaliuc prezent zilnic în platourile Antena3 unde se dezbat articolele publicate anterior tot de el pe site. Aripa din PSD controlată de Dan Voiculescu îi transmite astfel Anei Birchall că se află în capul listei de remaniere a Cabinetului Dăncilă.

Totul a pornit de la remarca ministrului de Justiției care s-a mirat cum din tot teancul de dosare de la SS, Adina Florea l-a nimerit tocmai pe cel al judecătorului Bogdan Mateescu, membru CSM, care se opune abuzurilor Liei Savonea. Parcă ar fi fost comanda cuiva.

Ana Birchall reacționează spunând că se așteaptă la asemenea lovituri sub centură în „momentele sensibile”. Acuzația grupului de judecătoare din CSM condus de Lia Savonea relatează pentru Lumea Justiției un episod desfășurat cu ușile închise la CSM după ședința de plen din 3 iulie, spunând nu mai mult, nici mai puțin, că Ana Birchall vrea să controleze actul de justiție atentând la independența procurorilor din Secția Specială și la judecătorii din CSM.

Ținta unor atacuri nejustificate

„Încă de la începutul mandatului de ministru interimar am fost ținta unor atacuri, chiar nejustificate. Seria acestor atacuri continuă și nu pot să nu observ că ele vin în momente sensibile (rapoartele GRECO, selecția procurorului european, remanierea). Dacă mai crede cineva în coincidențe. Problemele din interiorul CSM, cum a fost lipsa repetată a cvorumului în ședințele CSM (pentru alegerea procurorului-șef al SIIJ) a creat multă tensiune printre membri. Este regretabil că apar astfel de atacuri în asemenea momente, când soluția pentru situația din CSM nu poate fi identificată decât printr-un dialog transparent și onest. Și sper să fie găsită o rezolvare cât mai curând”, a transmis Birchall pentru Antena3.

Poziția independentă a ministrului de Justiție, chiar dacă este membru PSD, nu mai este pe placul durilor din partid, coordonați din studiourile Antenei 3.

„Informatiile pe care le-am aflat, pe surse oficiale din CSM carora nu le dezvaluim identitatea, demonstreaza insa ca ministresa Justitiei a inteles sa derapeze de la acesta directie, alegand ca in spatele usilor inchise ale Consiliului sa faca front pentru apararea unuia dintre membrii CSM care face obiectul unui dosar penal la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ)”, scrie luju.ro.

„Tonul si cuvintele pe care Birchall le-ar fi folosit in sala Plenului le-ar fi deranjat atat de tare pe judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina incat, rand pe rand, acestea au parasit sala de sedinta, neacceptand sa primeasca ordine sau indicatii din partea ministrului Justitiei” este un alt extras din materiul publicat de Savaliuc pe Luju.ro

Ce a scris luju.ro despre „ministreasa” justiției

„Informatiile pe care le-am aflat, pe surse oficiale din CSM carora nu le dezvaluim identitatea, demonstreaza insa ca ministresa Justitiei a inteles sa derapeze de la acesta directie, alegand ca in spatele usilor inchise ale Consiliului sa faca front pentru apararea unuia dintre membrii CSM care fac obiectul unui dosar penal la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ)”, scrie luju.ro.

„In loc sa lase Justitia sa functioneze, ministrul justitiei s-ar fi apucat sa faca procese de intentie procurorilor Sectiei speciale, manifestandu-si, in spatele usilor inchise, sustinerea pentru Bogdan Mateescu, de fata la intreaga scena.

Din informatiile pe care le avem, interlocutorul Anei Birchall pe acest subiect ar fi fost Victor Alistar, care i-ar fi atras atentia pentru derapajul sau, moment in care, ministrul Justitiei i s-ar fi adresat reprezentatului societatii civile astfel: ‘Alistare, cum iti explici ca din toate dosarele SIIJ, procurorii de la aceasta structura au extras tocmai dosarul lui Bogdan Mateescu? Au facut ei hocus-pocus cu mana prin dosare si taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?'”, mentioneaza site-ul lui Savaliuc.

Tonul si cuvintele pe care Birchall le-ar fi folosit in sala Plenului le-ar fi deranjat atat de tare pe judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina incat, rand pe rand, acestea au parasit sala de sedinta, neacceptand sa primeasca ordine sau indicatii din partea ministrului Justitiei.

„Conform informatiilor obtinute pe surse de Lumea Justitiei, imediat ce s-a intrerupt transmisia video a sedintei de Plen, ministrul Justitiei Ana Birchall ar fi luat cuvantul pentru a le trasa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, si in principal presedintei CSM Lia Savonea, o serie de obligatii sau teme ce le revin ‘in primul rand, in al doilea rand, in al treilea rand…’.

Judecatoarele CSM au parasit sala nu inainte ca unele dintre acestea sa ii transmita Anei Birchall ca membri alesi ai Consiliului nu se afla in relatie de subordonare cu ministrul Justitiei, care nu are niciun drept „nici sa ii certe”, nici sa le traseze directii de urmat. Ba chiar, din informatiile pe care le avem, una dintre judecatoarele CSM i-au semnalat lui Birchall ca, in calitate de membru de drept al CSM (calitate ce ii revine in virtutea functiei de ministru al Justitiei), are la randul sau obligatia de a se preocupa ca buna functionare a Consiliului sa nu fie afectata de lipsa, spre exemplu, a Procurorului General, aflat sub autoritatea ministrului Justitiei, de la sedintele de Plen ale Consiliului.

Dupa ce in sala de Plen nu au mai ramas decat cativa procurori CSM, cei trei judecatori Bogdan Mateescu , Andrea Chis si Mihai Balan, dar si reprezentatii societatii civile, Victor Alistar si Romeu Chelariu, ministrul Justitiei Ana Birchall si-ar fi continuat cuvantarea, ajungand (halucinant) sa vorbeasca in sala Plenului despre functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitiei, care intelegem ca nu este agreata de aceasta.

Ba chiar – fara sa tina cont ca intr-un parchet nu se lucreaza dosarele in functie de ordinea inregistrarii plangerilor, ci in principal dupa principiul importantei dosarelor si a pericolului pe care il prezinta faptele sesizate – Ana Birchall s-ar fi aratat ingrijorata de dosarul penal pe care membrul CSM Bogdan Mateescu, prezent in sala de Plen, il are in lucru la SIIJ si asupra caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte, daca va confirma sau nu redeschiderea urmaririi penale.

In restransul cerc in care se afla in CSM, Ana Birchall ar fi luat cuvantul pentru a-si exprima ingrijorarile si „crezurile” legate de dosarul penal al membrului CSM, Bogdan Mateescu, pozitia Anei Birchall din CSM putand fi lesne interpretata ca o nemultumire fata de un dosar aflat in lucru la SIIJ, in care urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de marti 9 iulie 2019 judecatorul Dan Marius Foitos de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ba chiar, in loc sa lase Justitia sa functioneze, ministrul justitiei s-ar fi apucat sa faca procese de intentie procurorilor Sectiei speciale, manifestandu-si, in spatele usilor inchise, sustinerea pentru Bogdan Mateescu, de fata la intreaga scena.

Din informatiile pe care le avem, interlocutorul Anei Birchall pe acest subiect ar fi fost Victor Alistar, care i-ar fi atras atentia pentru derapajul sau, moment in care, ministrul Justitiei i s-ar fi adresat reprezentatului societatii civile astfel: „Alistare, cum iti explici ca din toate dosarele SIIJ, procurorii de la aceasta structura au extras tocmai dosarul lui Bogdan Mateescu? Au facut ei hocus-pocus cu mana prin dosare si taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?”, scrie luju.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22