Pe aceeași temă
Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), este acuzată de procurorii DNA Ploiești în noul dosar deschis pe numele acesteia de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, spălare a banilor și inducere în eroare a organelor judiciare.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, fosta șefă AEP a pretins, în perioada aprilie-mai 2013, de la reprezentanții unei firme de software suma de un milion de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de de software.
"În același context, inculpata a primit, în trei tranșe, în perioada iulie 2013 — martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 — suma de 400.000 euro, sumă remisă și primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeași marcă; sfârșitul lunii noiembrie 2013 — suma de 100.000 euro și în cursul lunii martie 2014 — suma de 100.000 euro)", artă procurorii DNA.
Aceștia spun că inculpata a disimulat în mai multe moduri adevărata natură a provenienței sumei de 600.000 de euro și beneficiarul real al banilor obținuți ca urmare a infracțiunii de trafic de influență.
Astfel, DNA arată că aceasta a achiziționat, pe numele unei rude, un teren de o mie de metri pătrați pe raza orașului Voluntari, în valoare de 130.000 euro, a cumpărat, pe numele altei rude, un apartament în municipiul Constanța cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitați, în numerar, cu titlu de avans, diferența de preț în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar), iar în perioada 2014-2016 a făcut investiții în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea, dotarea și amenajarea pe terenul din Voluntari, a unei case, precum și în dotarea și amenajarea apartamentului din Constanța.
"La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat și înregistrat la Direcția Națională Anticorupție un denunț privind existența unei infracțiuni de trafic de influență, pretins comisă de directorul instituției publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunțul — obiect al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reținută în sarcina sa, este mincinos", mai spun procurorii.
Inculpata a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor, se mai arată în comunicat.