Pe aceeași temă
Anca Alexandrescu este cunoscută ca o adeptă a liniei dure a social-democraților, apropiată a lui Liviu Dragnea și a lui Vâlcov, care nu dorește o revenire a influenței reprezentate de Grupul de la Cluj condus de Vasile Dâncu, care de altfel a și demisionat din partid.
„Tarziu in noapte PSD a anuntat ca amana Congresul programat pentru 29 februarie din cauza aparitiei primului caz de Coronavirus in Romania. Multi s-au grabit sa aprecieze gestul “responsabil” insa pe la colturi lideri din partid se intrebau ce s-a intamplat totusi de scrisoarea catre ei a venit in miez de noapte. Nu aparuse nimic in cursul zilei care sa justifice o precipitare a deciziei.
De fapt, “gestul responsabil” de amanare are legatura cu grupul de la Cluj. Blestemul care pare sa urmareasca PSD la nesfarsit. E bine cunoscuta incercarea acesti grupari alaturi de cativa lideri de judet de a-l impune pe Vasile Dancu in conducerea partidului. Mai precis, presedinte al Consiliului National. Ieri insa acestia au mers mai departe si au incercat fortarea situatiei, cerand ca Vasile Dancu sa vorbeasca pe scena Congresului. Justificarea? Intelectualul de care PSD are nevoie pentru definirea identitatii doctrinare a partidului. O idee veche pe care a incercat-o si Adrian Nastase. Unde a ajuns…stie toata lumea. Si Liviu Dragnea a stat la aceeasi masa cu Vasile Dancu. Ba chiar l-a pus vicepremier si i-a ascultat cu sfintenie analizele si strategiile. Acum pare ca scenariul se repeta cu noua conducere interimara a partidului. Oare acest partid nu are puterea sa recunoasca ca reforma nesfarsita propusa inca din anii 2000 de catre Vasile Dancu nu urmareste decat dezintegrarea PSD-ului?”, scrie Anca Alexandrescu, pe Realitateadinpsd.
Anca Alexandrescu, dedicată trup și suflet PSD
Anca Alexandrescu este fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, recunoscut pentru simpatiile comuniste, admirator al fostului președinte Ion Iliescu și, în general, om de casă al tuturor celor care s-au perindat pe la conducerea FSN - PDSR – PSD, de la Iliescu la Ciolacu.
Anca Alexandrescu calcă pe urmele ideologice ale tatălui, devenind încă din anul 2000 consiliera lui Adrian Năstase pentru comunicare, în timpul când acesta era premier, fiind omul care filtra contactele și informațiile pentru presă din partea PDSR-PSD.
După ieșirea de pe scena politică a lui Adrian Năstase, Anca Alexandrescu se alătură în 2004 echipei primarului PSD al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru ca în 2012, sub Victor Ponta, să revină în Guvern pe post de consilier de stat.
Informatoare SIE?
In 2013, editura Marist a publicat memoriile unui fost ofiter de spionaj, Cornel Nemetzi, care inainte de 1989 a lucrat in Directia de Informatii Externe, iar ulterior in SIE. In cartea „Ultimul curier ilegal”, colonelul in rezerva Cornel Nemetzi, fost sef al serviciului de spionaj pe Europa din cadrul SIE in perioada aprilie 1990 – decembrie 1997, scrie ca Anca Alexandrescu a fost racolata ca „informatoare” pentru SIE în perioada când a fost casatorita cu Dan Andronic.
Nemetzi spune ca Andronic a fost racolat in SIE de catre unchiul sau, generalul SIE Cornel Biris. „Chiar inainte cu cativa ani de campanie electorala, Piticu l-a folosit pe nepotul sotiei sale, ajuns redactor -sef la un cotidian central, in publicarea de articole defaimatoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redactie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denuntau diferite actiuni ale fostei securitatii sau ale SIE”, scrie Nemetzi. „Piticu” este generalul SIE Corneliu Biris, care ar fi fratele mamei lui Andronic. Numele lui Andronic nu apare, dar el este singura persoana care corespunde elementelor oferite de fostul ofiter SIE.
Nemetzi mai sugereaza ca si sotia de la acel moment a lui Andronic, Anca Alexandrescu, ar fi fost racolata de SIE. „Cei doi soti au format astfel «un cuplu de asociati», fiecare cunoscand calitatea de informator a celuilat. Din pacate casatoria celor doi nu a durat prea mult, instruit si dirijat de organele de informatii asociatul a reusit sa se remarce in domeniul politic, ajungand sa consilieze ulterior diferiti politicieni liberali si socialisti foarte cunoscuti si chiar sa conduca campanii electorale. Fosta sotie a asociatului s-a implicat si ea in cercurile politice fiind purtatoare de cuvant a unor organizatii sau sefa de cabinet a unor politicieni”, mai scrie Nemetzi.
În 2016, Anca Alexandrescu ia o pauză de la partid și trece la conducerea departamentului de PR al kazahilor de la KMG Rompetrol.
Este recuperată însă rapid de Liviu Dragnea care o readuce la partid pentru departamentul de comunicare și neoficial o face șefa de cabinet la biroul președintelui Camerei Deputaților și om de încredere.
Omul lui Dragnea
După plecarea lui Ponta din PSD, Liviu Dragnea o aduce în partid și se ocupă de departamentul de comunicare al PSD și devine, neoficial, șefa de cabinet a lui Liviu Dragnea la Camera Deputaților. În februarie 2018 este recomandată și impusă de Dragnea noului premier al Guvernului, Viorica Dăncilă.
În februarie 2018 o detașează la Guvern, pe postul de umbră a premierului Viorica Dăncilă. De fapt, sursele politice spun că rolul Ancăi Alexandrescu la Palatul Victoria era de curea de transmisie între Liviu Dragnea și Dăncilă cu rolul de a monitoriza și controla acțiunile premierului și miniștrilor. De asemenea era și cenzorul șef de la Palatul Victoria.
„Alexandreasca, așa cum i se spunea, decidea toată agenda de lucru a premierului, întâlnirile cu miniștrii erau strict monitorizate de ea, chiar și actele normative puse pe ordinea de zi a ședințelor Executivului. Nimic nu mișca în Guvern fără știrea ei și a lui Darius Vîlcov, iar premierul era doar executantul. Mai mult de atât, premierul nu primea liderii locali în audiență, iar miniștrilor li s-a interzis orice comunicare oficială sau neoficială cu presa fără avizul Alexandreascăi ", scrie Hotnews.ro, citând surse din PSD.
Influența Ancăi Alexandrescu a început să scadă odată cu declanșarea conflictului Dăncilă - Dragnea. În plin conflict între premier și peședintele PSD, consiliera a început să dispară de la întâlnirile oficiale ale șefului Executivului. De asemenea, în presă au apărut înformații că Dăncilă caută soluții pentru îndepărtarea acesteia din funcție.
Încă de la începutul anului, conducerea PSD a pus presiune constantă pe premier și ministrul Justiției pentru avizarea ordonanțelor de urgență privind Codurile Penale. Din postura de șef al Guvernului care deține președinția Consiliul UE, Viorica Dăncilă a promis liderilor PSD că va face tot posibiliul să-i convingă pe liderii europeni de necesitatea OUG privind legile justiției.
PSD, ajutat de televiziunile de casă, a dus o adevărată campanie propagandistică privind abuzurile făcute în justiție și a promovat intens necesitatea adoptării Codurilor Penale. De asemenea, fostul ministru și cel care a pregătit Guvernul pentru președinția Consiliu European, Victor Negrescu, a fost cel care a plănuit si turneul european și a intermediat întâlnirile Vioricăi Dăncilă cu înalți oficialii europeni pentru a discuta despre legile justiției.
Decăderea Ancăi Alexandrescu
Sursele citate de Hotnews.ro susțin că după întâlnirile cu oficialii europeni Viorica Dăncilă și-a schimbat opinia în ceea ce privește necesitatea adoptării ordonanțelor de urgență.
"Liderii europeni au transmis clar și concis mesajul că, dacă Guvernul va da ordonanțele, premierul va deconta la nivelul imaginii publice marginalizarea României în Uniunea Europeană și, totodată va fi considerat responsabil de abuzurile la adresa Justiției", au explicat sursele citate.
Tensiunile au luat amploare in interiorul partidului, Liviu Dragnea și apropiații acestuia, implicit Anca Alexandrescu, au început să facă presiuni puternice asupra premierului și asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Ruptura între Dragnea și Dăncilă s-a produs în momentul în care șefa de cabinet a premierului a demisionat și a anunțat că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Sursele social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că Dăncilă, cu acordul lui Dragnea, îi promisese acesteia un loc eligibil la europarlamentare.
Supărat de eșecul înregistrat de Dăncilă la Bruxelles, șeful PSD a refuzat să-i ofere protejatei premierului posibilitatea obținerii unui mandat de europarlamentar.
În contextul finalizării dosarului angajărilor fictive, presat de timp, Liviu Dragnea a pus tunurile pe ministrul Justiției de a emite OUG pe Justiție. În opoziție cu șeful PSD, Viorica Dăncilă l-a susținut pe Tudorel Toader și a transmis conducerii partidului ca nu-și asumă nimic fără semnătura ministrului Justiției.
Totodată, Dăncilă i-a cerut lui Dragnea răbdare pentru a-l convinge pe Tudorel Toader să semneze OUG-urile și a refuzat să-l demită atunci când i-a cerut șeful PSD. Liviu Dragnea a fost nevoit să convoace ședinta Comitetului Executiv pentru a-i retrage sprijnul politic lui Tudorel Toader. Încă o dată, Dăncilă l-a sfidat pe Dragnea refuzând restructurarea Guvernului (propusă și dorită de președintele PSD) și a propus în CEX remanierea simplă folosindu-se pentru prima oară de calitatea sa de președinte executiv al PSD.
De menționat este că Dăncilă a beneficiat de sprijinul (mai mult moral) partenerului de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, care, la rândul său, nu a fost de acord cu demiterea lui Tudorel Toader.
Sursele din interiorul PSD au explicat pentru Hotnews.ro că schimbarea radicală de la premierul obedient la cel rebel a intervenit după discuțiile cu oficialii europeni și datorită faptului că Dragnea nu poate risca să schimbe premierul în plină campanie electorală.
În acest context, Anca Alexandrescu a fost eliberată din funcție și trimisă înapoi președintelui PSD pentru a se ocupa de campania electorală așa cum a declarat Viorica Dăncilă.