Anca Boagiu, despre autostrada Comarnic-Brasov: CORUPTIE si INCOMPETENTA. DNA este singura institutie care se poate pronunta in acest caz

T.d. | 20.01.2015

Pe aceeași temă

DNA este singura institutie care se poate “pronunta” in privinta sumei vehiculate pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov, sustine fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu. Ea mai arata ca “Nastase a fost mic copil pe langa domnul Ponta” in privinta costului per kilometru de autostrada construita.

 “Pentru suma vehiculată, o singură instituţie poate să se pronunţe, şi aceasta este DNA. Un preţ de 126 milioane de euro pe kilometru este cam de 4-5 ori mai mult ca preţul pe kilometru la Bechtel (pentru Autostrada Transilvania - n.r.) pe care l-am târâit după noi până când am reuşit eu în 2011 să reziliez cele patru contracte ce nu fuseseră atacate şi am reuşit să economisesc 6 miliarde de euro. Acum, dacă ne uităm la cele 126  milioane de euro per kilometru versus 25 de milioane de euro la Bechtel, constatăm că Năstase a fost mic copil pe lângă domnul Ponta”, a declarat Boagiu la Gandul Live, citata de stiripesurse.
 

“Coruptie si incompetenta”

Fostul ministru al Transporturilor susţine că astfel se explică presiunea pe care premierul Ponta o pune pe spectrul politic şi public pentru aprobarea Master Planului General pe Transporturi.

Dacă Bechtel a fost aprobat în Parlament prin lege, atunci să aprobăm un Master Plan, să ne asumăm cu toţii o sumă colosală pe care ne va fi greu să o plătim (...)”, subliniaza fostul ministru.

In ceea ce priveste posibilitatea unui caz de coruptie in acest contract, Anca Boagiu a răspuns că “aş spune şi corupţie şi incompetenţă”.

Unii pot să facă pe proştii la un moment dat în viaţă ca să le meargă bine. Nu poţi construi o autostradă cu 126 de milioane de euro per kilometru chiar dacă este foarte necesară”, în opinia ei o variantă la traseul Comarnic-Braşov fiind transportul pe calea ferată.

“Putem ajunge la munte şi cu trenul. Aceasta ar putea fi, pe lângă construirea acestei autostrăzi, o soluţie pentru decongestionare a traficului rutier. Ne-ar conveni tuturor să ne urcăm în tren cu schiurile, să coborâm în staţiunea unde vrem să schiem”, a mai spus Boagiu.

Aproape 8,5 miliarde de euro ar urma sa plateasca statul roman in cei 26 de ani de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov. Intr-un document publicat in 14 ianuarie de CNADNR si Ministerul Transporturilor apare informatia potrivit careia concesionarul autostrazii dintre Comarnic si Brasov ar urma sa primeasca 325,2 milioane de euro anual.
 

Costurile uriase ale concesiunii

În condiţiile în care autostrada va avea o lungime 53 de kilometri, costul total pentru construcţie, operare şi întreţinere pe perioada concesiunii este cuprins între 51,5 milioane euro pe kilometru, în varianta fără credite, şi 159,5 milioane euro pe kilometru.

Costul total de construcţie al autostrăzii, în baza ofertei câştigătoare a asocierii Vinci - Strabag - Aktor, este de 1,82 miliarde euro fără TVA.

Construcţia propriu-zisă este estimată la 1,66 miliarde euro, la care se adaugă cheltuieli pentru servicii de inginerie şi proiectare de 109,7 milioane euro şi alte costuri (asigurări, inginer independent) evaluate la 54,8 milioane euro.
 

Concesiunea, in alte tari

In documentul citat este inclus şi o prezentare a situatiei autostrazilor în concesiune din câteva ţări. Autostrada Comarnic-Braşov figurează a doua cea mai ieftină autostradă ce ar urma să fie construită în concesiune într-un clasament cu 10 autostrăzi din state precum Slovacia, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Australia.

Costul autostrăzii Comarnic-Braşov este estimat la 34,5 milioane de euro per kilometru, mai mare decât în Marea Britanie – cu 32,4 milioane de euro per kilometru, dar mai mic decât în Slovacia, unde costul per kilometru ajunge la 73,17 milioane de euro, sau în Franţa - de 46,3 milioane de euro per kilometru.
 

(Premierul Ponta vrea consens politic pe Transporturi)
 

Cea mai scumpă autostradă construită în concesiune, potrivit exemplelor furnizate de CNADNR, este în Australia, unde o bucată de 10 kilometri din M5 East Motorway, contractată în 2001, cu un tunel de 3,8 kilometri, are un cost de 79,5 milioane de euro.

Tariful de concesiune care va fi plătit de un autoturism pentru întreaga autostradă este estimat că va fi de 7 lei cu TVA inclus şi va fi supus indexării.

Construcţia autostrăzii este estimată să dureze 36 de luni, iar perioada de operare este de 26 de ani de la data finalizării.
 

Master Plan, consens politic si zero km de autostrada

Premierul Victor Ponta conditioneaza derularea investitiilor in transporturi de un consens politic pentru o perioada de cel putin zece ani. Lipsa garantiilor pe termen lung impiedica expertii Ministerului Transporturilor sa-si faca treaba. La inceputul lunii octombrie 2014, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al Romaniei, documentul concentrand toate investitiile in infrastructura in perioada 2014-2030.

Proiectul pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 – sub care vor fi derulate marile proiecte de infrastructura finantate din fonduri UE in urmatorii opt ani – a intrat in dezbatere publica.

Problema semnalata in acest caz este ca cele 21 de proiecte de autostrazi si drumuri expres din lista ajung la o valoare de aproximativ 22 miliarde euro, in timp ce alocarea financiara pentru intreg sectorul rutier atinge 3,3 miliarde euro.

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) aferent exercitiului financiar european 2014 - 2020 este programul sub care toate proiectele de autostrazi, drumuri expres si national, cai ferate, navale sau aeriene finantate prin fonduri europene nerambursabile vor fi implementate in Romania in urmatorii opt ani.

In total, POIM dispune de circa 9,42 miliarde de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si este impartit pe opt axe prioritare; cele mai importante in ceea ce priveste cuantumul de fonduri sunt primele trei axe, iar primele doua - Axa Prioritara 1 (AP1) si Axa Prioritara 2 (AP2) - sunt cele sub care vor fi derulate marile proiectele pe segmentul de transporturi: rutier, feroviar, naval si aerian.

Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,58 miliarde euro fără TVA, potrivit unui document de sinteză furnizat de Ministerul Transporturilor.

În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde euro fără TVA.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22