Anchetă a Parchetului General pentru modul în care mii de ruși și ucraineni primesc cetățenia romană

Redactia | 23.01.2020

Parchetul General a deschis un dosar penal într-un caz legat de acordarea cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova.

Pe aceeași temă

Sesizarea a fost făcută de Corpul de control al Ministerului Justiției, prezentat de Vice România, care arată că cetățenie română se acordă ilegal, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor și fără verificarea autenticității actelor depuse de solicitanți.

Ancheta este făcută de Secția de urmărire penală și criminalistică și se cercetează, in rem, doar faptele pentru infracțiunile de sustragere sau distrugere de înscrisuri, de luare de mită și de dare de mită, a confirmat Parchetul General pentru publicația citată.

Raportul Corpului de control al MJ arăta cu degetul spre Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), condusă de Andrei Tinu, demis de premierul Ludovic Orban dar repus în funcție printr-o decizie a Curții de Apel București.

Controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora.

Astfel, în perioada august-octombrie 2019, inspectorii Corpului de Control al ministrului Justiției au analizat aleatoriu mai multe dosare de cetățenie depuse între 2017 și 2019 și au verificat modul în care se înregistrează și se soluționează cererile, se depun memorii la conducere și se țin audiențele.

„S-a constatat că site-ul de programări online este de multe ori supraîncărcat cu cereri ale acelorași persoane, care se programează de mai multe ori succesiv, cu consecința blocării accesului altor solicitanți. Pentru locurile rămase astfel libere prin neprezentarea solicitanților care realizează înregistrări multiple se prezintă avocații cu memoriile mai sus arătate”, se arată în raportul Corpului de Control.

Autoritățile române au observat existența unor grupări care racolau aplicanți pentru cetățenia română, în primul rând din Ucraina și Republica Moldova.

În acest context, raportul notează că majoritatea cetățenilor care depun cereri de obținere a cetățeniei române provin din aceste două țări, precum și din Rusia, Belarus, Georgia, Turcia și Israel.

Lucrul care i-a intrigat cel mai mult pe inspectori a fost numărul mare de persoane cu domiciliul în Rusia care au dorit să devină cetățeni români. An de an, numărul acestora a crescut considerabil: dacă în 2015 au depus cerere 950 de ruși, în 2018 ani, numărul acestora crescuse la 3 500. În primele luni ale lui 2019, 3 150 de ruși își exprimaseră deja dorința să devină români, se arată în ancheta Vice.

Recent, la alegerile europarlamentare din 2019, s-a descoperit că 1899 de moldoveni care au cerut cetățenia română locuiau la aceeași adresă.

VICE mai relatează, citând surse apropiate Ministerului Justiției, că raportul conține „suspiciuni rezonabile” inclusiv de fapte de corupție.

De altfel, documentul recomandă „consultări urgente” între ANC și Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), pentru „identificarea cu celeritate a unor formule eficiente de natură a înlătura vulnerabilitățile la adresa securității naționale”.

Zilele trecute, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Andrei Tinu, înlocuit de premierul Ludovic Orban din funcția de președinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22