Ancheta disciplinară a CSM: Procurorii care au instrumentat dosarul OUG 13, audiați

Dora Vulcan | 25.10.2017

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuţie, miercuri, acţiunea disciplinară promovată de Inspecţia Judiciară cu privire la procurorii DNA Marius Bogdan Bulancea, Paul Silviu Dumitriu şi Jean Nicolae Uncheşelu.

Pe aceeași temă

 

 

Procurorii DNA Jean Uncheselu, Paul Dumitriu si Marius Bulancea sunt cercetati disciplinar de Sectia pentru procurori a CSM pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in legatura cu ancheta privind OUG 13.

 

 Pe 6 septembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Marius Bogdan Bulancea, Paul Silviu Dumitriu şi Jean Nicolae Uncheşelu de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura Centrală pentru îndeplinirea funcţiei cu gravă neglijenţă, în legătură cu dosarul privind Ordonanţa 13.

 

Potrivit unui comunicat al IJ transmis, acţiunile celor trei procurori au avut ca rezultat încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi deteriorarea încrederii şi a respectului opiniei publice faţă de funcţia de magistrat. Referitor la nerespectarea normelor de drept procesual care reglementează competenţa DNA, inspectorii judiciari au apreciat că, prin conduita adoptată de procurorul şef de secţie Marius Bogdan Bulancea şi procurorul şef adjunct secţie Paul Silviu Dumitriu, în ceea ce priveşte înregistrarea denunţului formulat la 31 ianuarie 2017 şi constituirea dosarului, au fost nesocotite o serie de dispoziţii din Codul de procedură penală, Legea 78/2000 şi din Legea 115/1999.

 

IJ anunţa că a constatat şi nerespectarea normelor de drept procesual în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Acestea impuneau organului judiciar clasarea cauzei fără a efectua acte de urmărire penală, ca urmare a incidenţei unuia dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale, dar şi să nu dispună începerea urmăririi penale cu privire la faptă, întrucât 'toate faptele reclamate în cauză priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate şi legalitate care nu cad sub incidenţa controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror'.

 

Cercetarile au fost făcute după sesizarea IJ făcută de publicația Lumea Justitiei.

 

"In ceea ce priveste aspectele sesizate de petenta, vizand faptul ca 'decizia Curtii Constitutionale din 27.02.2017 care a statuat ca procurorii nu au comptenta de a cerceta acte normative cu caracter de lege nici pe oportunitate nici pe legalitate a demonstrat ca DNA nu va avea competenta sa instrumenteze un asemenea dosar', se retine ca, urmare a verificarilor prealabile efectuate in prezenta lucrare, prin rezolutia din data de 31.05.2017, intocmita de inspectorii judiciari, a fost dispusa in temeiul art. 45 alin 6 lit b din legea 317/2004, privind CSM, republicata, inceperea cercetarii disciplinare, apreciindu-se ca exista indicii privind savarsirea de catre procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu din cadrul DNA Sectia de combatere a infractiunilor asmililate infractiunilor de coruptie a abaterii disciplinare prevazute de art 99 lit t din legea nr 303 /2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor republicata si modificata", se arata in Rezolutia Inspectiei Judiciare, prezentata de Lumea Justitiei, publicatie care a si sesizat inspectorii.

 

 

Sesizarea luju.ro a  vizat si posibile abateri disciplinare ale Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, si Augustin Lazar (procurorul general al Romaniei), in legatura cu care inspectorii au decis clasarea.

 

Marius Bulancea este seful Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, in trecut fiind consilierul Laurei Codruta Kovesi. Acesta a trimis in judecata dosarul Gala Bute.

 

Paul Dumitriu este adjunctul sectiei mentionate, fiind procurorul care a intrumentat dosarul "Transformatorul" in care a fost condamnat la inchisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc in CSM insa nu intrunit voturile necesare.

 

Jean Uncheselu este procurorul care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta, avand in investigare si alte cauze cunoscute.

 

Dosarul privind adoptarea OUG 13 a fost instrumentat de Jean Uncheselu, inainte ca acesta sa fie trimis la Parchetul general, unde, cele mai multe acuzatii s-au clasat. In ceea ce priveste infractiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisa la DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22