Anchetă în cazul copilului care a murit după o anestezie la stomatolog

Redactia | 13.02.2020

Medicii care l-au tratat pe copilul care a murit după un tratament dentar sunt cercetați pentru ucidere din culpă.

Pe aceeași temă

Inspectorii Ministerului Sănătății spun că băiețelul ar fi fost sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea pro-pofol și ketamină. Substanțele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există și secție de terapie intensivă.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a anunţat că s-a autosesizat în cazul copilului care a murit după o anestezie la o clinică stomatologică din Piteşti, fiind iniţiată procedura disciplinară.

CMSR subliniază că răspunderea disciplinară a medicului stomatolog nu exclude nici răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia.

"Facem precizarea că, potrivit prevederilor legale, în cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale instituţiei", se arată într-un comunicat de presă al Colegiului.

CMSR menţionează că în activitatea comisiilor de disciplină nu intră analiza cazurilor de malpraxis şi că, pentru acestea, competenţa "atribuită legal" revenind fie Comisiei de Monitorizare şi Competenţă profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcţionează în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, fie instanţei de judecată.

"În numele Colegiului Medicilor Stomatologi din România transmitem sincere condoleanţe familiei micului pacient care şi-a pierdut viaţa în acest tragic incident", afirmă reprezentanţii Colegiului.

Copilul, în vârstă de 4 ani, a murit la spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti, unde copilul a intrat în comă după o anestezie. Potrivit ministerului, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate.

Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizarea sanitară de funcţionare.

De asemenea, inspectorii au interzis anesteziile generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti.

În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti, fiind deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă.

***

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu anunțaseră că băiețelul de 4 ani se afla în moarte cerebrală, fiind ținut în viață doar de aparate.

„S-a efectuat, în prezența părinților, ElectroEncefaloGrama, care a arătat lipsa activității cerebrale. Copilul respiră doar susținut de aparate”, a explicat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Miercuri seară, copilul a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut să fie resuscitat a mai declarat medicul Raluca Alexandescu.

Ministerul Sănătății anunțase ieri că micuțului i-a fost făcută anestezie totală, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale. Direcția de Sănătate Publică a decis interzicerea anesteziilor generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti și a amendat clinica cu 20.000 de lei.

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți, că procedura de anestezie a fost ilegală în cazul copilului intrat în comă, întrucât această intervenție se poate face doar în unitățile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituție sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache.

Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a făcut anestezia copilului de patru ani, a spus că a respectat toate protocoalele medicale şi că a folosit în cazul copilului de patru ani o analgo-sedare pe care a mai folosit-o în trecut de multe ori.

„Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat anestezia în această formă, familia pacientului şi-a dat acordul pentru această clinică, lucrurile au decurs normal până la un moment dat. Am instituit resuscitarea cardiopulmonară rapidă, şi pacientul a plecat din clinică stabilizat. Consider că în momentul în care am avut un astfel de incident şi o complicaţie am acţionat în parametrii profesionali”, a afirmat medicul anestezist Adrian Dinescu, citat de Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22