Ancheta in cazul Mircea Diaconu a fost extinsa cu alte 3 fapte de incompatibilite: contracte cu sotia

Fara Autor | 29.05.2012

Pe aceeași temă

Ancheta penala in cazul incompatibilitatii ministrului Culturii, Mircea Diaconu, a fost extinsa la alte 3 fapte de incompatibilitate, care se refera la contracte semnate de Diaconu din functia de director al Teatrului Nottara, informeaza ziare.com. Victor Ponta l-a sfatuit pe Mircea Diaconu sa se prezinte la Parchet, unde fusese citat joi, dar acesta nu s-a prezentat motivind ca a "fost la dentist".



Contractele incheiate de Mircea Diaconu cu sotia sa, actrita Diana Lupescu, au fost semnate in perioada 2007-2009.

Diaconu a fost citat la Parchetul General, joi, insa el nu s-a prezentat, desi a fost prezent la o reuniune anticoruptie la Guvern, aflat la doar cateva sute de metri departare. Un alt motiv a fost acela ca a fost la ...dentist.

"M-am dus la dentist intai. Am dat telefon sa intreb daca pot veni mai tarziu si mi-au spus domnule, azi avem si noi alta treaba, veniti cand puteti. Asta a fost tot si de aici a iesit... Asta e Romania", a comentat Mircea Diaconu, pentru TVRinfo.ro.

Ulterior, el a plecat imediat in strainatate, spunand ca trebuie sa fie prezent la o reuniune internationala, unde va semna niste acorduri, dar ca va vorbi cu cei de la Parchet pe 10-11 iunie.

În octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu şi conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator şi director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru că ar fi favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile necesare pentru a începlini această funcţie.

Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenţiei Naţionale Anticorupţie privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micşorat veniturile soţiei sale "destul de mult".

Ponta l-a trimis pe Diaconu la Prachet

In urma unei sedinte de la Ministerul Justitiei, premierul Victor Ponta a declarat, referitor la situatia lui Diaconu, ca l-a trimis pe acesta la procurori in momentul in care a aflat ca a fost citat de acestia.

Intrebat cum comenteaza faptul ca un ministru urmarit penal participa la o sedinta precum cea privind implementarea strategiei nationale anticoruptie, Ponta a raspuns: "Din cate stiu eu, domnul Diaconu nu este urmarit pentru nicio fapta de coruptie. Nu stiu daca este sau nu este urmarit. Mi-a spus ca a fost chemat. I-am spus sa se duca imediat. Si e aproape Parchetul. Se va duce, se va duce".

Diaconu, alaturi de alti ministri din cabinetul Ponta, dar si de premier, au participat joi, la invitatia ministrului Justitiei, la o sedinta interguvernamentala privind implementarea strategiei nationale anticoruptie.

Ancheta penala a inceput in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate

Ancheta penala a pronit dupa ce ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in octombrie 2011, acuzandu-l pe Mircea Diaconu, senator PNL la acea data si director al Teatrului Nottara, ca a savarsit un abuz in serviciu ajutandu-si sotia, pe actrita Diana Lupescu, sa obtina un post de regizor artistic in institutia pe care o conducea, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale.

Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august2007, actor în cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minim un an experienţă în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obţinut în perioada 2007 - 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator şi cea de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, funcţie la care a renunţat.

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât şi director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanţă actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestaţia actorului. Cazul este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunţat că-şi dă demisia din funcţia de la Nottara.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22