Pe aceeași temă
Până marți, la Suceava au fost anunțate oficial 24 de decese, cel puțin 14 dintre ele fiind raportate după câteva zile de la moartea pacienților.
De asemenea, 593 din cele 2.109 cazuri de îmbolnăvire din România sunt la Suceava.
Dosarul a fost declinat de la Parchetul Judecătoriei Suceava către Parchetul Tribunalului Suceava și se se fac cercetări in rem (cu privire la fapte) pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu.
"Am preluat acest dosar și se efectuează cercetări pentru infracțiunea prevăzută de articolul 352, alineatele 1,2 și 5, adică zădărnicirea combaterii bolilor care a avut ca urmare decesele unor persoane”, a declarat marți pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Suceava, Maria Cristina Ciornei.
În 24 martie, Parchetul Judecătoriei Suceava a anunțat printr-un comunicat de presă că a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și pentru abuz în serviciu, precizând că "la nivelul instituțiilor județului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase".
Medici, asistente, infirmiere au fost amenințați cu un ordin de ministru inexistent și convocați de directorul medical Alexandru Macove la spital, chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus, acuză un medic.
Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, a fost suspendat din funcție în 26 martie.
Potrivit raportărilor către INSP din teritoriu, în România erau 285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, a anunțat luni, 30 martie, Grupul de comunicare strategică. 181 dintre acestea sunt de la Suceava - 43 medici, 70 asistente, 20 infirmiere, 7 îngrijitoare, 41 personal auxiliar.