Andreea Moldovan: Raportăm mai puține teste pozitive decât sunt în realitate

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2021

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat că „testăm mai puțin decât ar fi cazul” iar numărul de cazuri raportate este mai mic decât în realitate. Însă premierul o contrazice.

Pe aceeași temă

Andreea Moldovan a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătății Vlad Voiculescu că, dacă vor fi făcute mai multe teste, atunci poate fi evaluată mai bine activitatea epidemiologică în ţară. Autoritățile își propun creșterea capacității de testare, astfel ca numărul de noi cazuri de Covid-19 să fie mai apropiat de realitate.

De asmeena, Moldovan a menţionat că dacă şcolile vor începe, elevii cu simptome vor fi testaţi cu teste antigen rapide.

Andreea Moldovan: Raportăm mai puține cazuri decât în realitate

„Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul, dar cu siguranţă raportăm mai puţin decât e cazul în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive, astfel încât un focus principal acum este pe creşterea capacităţii de testare. Având un număr mai mare de teste facute cu siguranţă vom putea să recurgem mai uşor la indicii de evaluare a activităţii epidemiologice în ţară, a circulaţie virusului şi a impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei astfel încât ştiind foarte bine pe ce teren stăm vom putea să şi interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în ţară”, a declarat Andreea Moldovan.

Ea a precizat că vor fi modificaţi indicii de raportare.

„Alături de colegii din Institutul Naţional de Sănătate Publică, alături de medici epidemiologi, alături de medici de boli infecţioase şi de alţi medici antrenaţi în lupta anti-Covid, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil stadiul în care suntem, să ne arate fiabil acum, să ne arată fiabil în dinamică şi să ne poată da o valoare predictivă asupra ceea ce se întâmplă astfel încât vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă aceşti noi indicatori pe care sperăm cât de repede să îi putem prezenta.În acelaşi timp, în paralel cu modificarea acestor parametri de raportare dorim şi suntem conştienţi că este absolut important şi esenţial pot să spun să creştem capacitatea de testare pentru că avem nevoie de mai multe teste făcută astfel încât să ştim incidenţa reală”, a explicat Andreea Moldovan.

Ea a mai menţionat că nu trebuie lăsat nivelul de atenţie mai jos în perioada următoare.

„În condiţiile în care ţările adopte măsuri absolut suplimentare faţă de cele cu care au pornit în urmă cu câteva luni, ne obligă şi pe noi să fim cu garda sus, să nu lăsăm nivelul de atenţie mai jos şi să ştim exact ce avem de făcut”, a explicat secretarul de stat.

Moldovan a mai transmis că o soluţia pentru creşterea capacităţii de testare este folosirea testelor rapide.

„Testarea se va face prin PCR şi teste angigen rapide, prin teste foarte rapide pe care le avem la îndemână care durează 15 minute, categoric capacitatea va putea fi crescută. Acum e o latenţă în a testa în unităţile medicale şi a raporta aceste teste. (…) Aceste teste rapide se fac şi la domicilliu, sunt oameni care îşi fac testarea, acel test nu se raportează ceea ce duce la sub raportarea cazurilor din ţară”, a explicat secretarul de stat.

Andreea Moldovan s-a referit şi la posibilitatea introducerii testării în şcoli.

“Suntem mulţi dintre noi părinţi şi suntem conştienţi că educaţia este clar unul dintre punctele de bază pe care trebuie să le atingem, dar acest lucru trebuie făcut în condiţii de siguranţă pentru copii, pentru cadrele didactice şi implicit pentru familie. Astfel încât un capitol important al dezbaterilor pe care le avem acum şi al discuţiilor şi al interesului nostru, se referă la testarea în şcoli, utilizând acele test antigen rapide pe care să le facem conform indicaţiilor celor simptomatici şi contacţilor celor pozitivi astfel încât să ştim exact ce se întâmplă şcoli, să putem mult mai bine manageria situaţia din astfel de colectivităţi relativ închisă. De asemenea, aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa şi cadrelor didactice pentru ce este important să avem grijă şi de ei în acest proces de testare”, a mai declarat Andreea Moldovan.

Florin Cîțu: Scăderea numărului de noi cazuri este reală

Cu doar câteva minute mai devreme, premierul Florin Cîțu a susținut însă că scăderea numărului de cazuri de Covid-19 raportate este reală, atâta timp cât este corelată cu reducerea numărului de internări și a cazurilor grave care ajung în secțiile de terapie ntensivă.

Întrebat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, de ce se testează mai puţin în ultima perioadă, în condițiile în care unii specialiști afirmă că în România se poate ajunge la 60.000 de teste pe zi, premierul a spus că „numărul mare la ATI nu există. Constant au fost şi sub o mie de persoane internate. Această informaţie nu se confirmă. În ceea ce priveşte testările, aici am cerut mai multe informaţii la INSP, au fost mai multe discuţii. De multe ori mă uit şi la alţi indicatori, la internările în spitale şi la ATI. Dacă era cum spuneau acei specialişti trebuia să vedem, ok, sunt persoane care nu se testează, dar sunt îmbolnăviri. Atunci ar fi trebuit să vedem o creştere a numărului de persoane la ATI sau la numărul de internări şi nu vedem acest lucru”.

Premierul a precizat că cei care se testează o fac acasă anunţă și medicul de familie despre acest lucru.

„Încercăm să găsim care e adevărul. Eu presupun că cei care se testează o fac mai mult acasă. Cei care se testează acasă cu test antigen şi văd că sunt pozitivi, de obicei sună la medicul de familie. Trebuie să ne uităm la mai mulţi indicatori ca să avem o situaţie reală asupra acestui fenomen. Nu tratăm foarte uşor situaţia cu noua tulpină din Anglia. Încercăm să identificăm ce riscuri există, de aceea am spus să nu se umble la ATI, să existe paturi. E un cost pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a mai declarat premierul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22