Pe aceeași temă
Miercuri urmează întâlnirea cu reprezentanții magistraților, apoi va convoca la Cotroceni partidele din opoziție.
”Decizia e luată, a spus foarte limpede asta. Scopul chemării noastre acolo nu era să dezbatem asupra oportunității referendumului, ci mai degrabă asupra formelor în care îl prezintă, a riscurilor. Părea hotărât, clar, mai clar decât în discursurile publice. A spus că s-a analizat și s-a întors pe toate fețele chestiunea, că s-au făcut sondaje. Una peste alta va fi referendum odată cu europarlamentarele”, a declarat pentru revista 22 filosoful Andrei Cornea, membru GDS, prezent la dezbaterile de la palatul Cotroceni.
Discuțiile cu reprezentanții societății civile s-au axat și pe riscurile pe care le ridică referendumul. Nu puține, așa cum i s-a atras atenția președintelui și cum desigur știa și el. Acestea pot merge de la șicane privind secțiile de vot pentru referendum ( care pot fi amplasate în altă clădiri decât cele pentru europarlamentare) și până la previzibila campanie negativă, ba chiar la organizarea unui alt referendum.
Cea mai spinoasă chestiune: întrebarea care să fie pusă populației a rămas în aer deocamdată, șeful statului fiind cel care va decide. Oricum, reprezentanții ONG-urilor au lăsat la Cotroceni propunerile lor, dar a prins contur ideea că trebuie să fie ceva legat de atentatul la independența justiției pe care îl practică PSD și ALDE în ultimii doi ani.
”Mai toată lumea a fost de acord că trebuie ceva legat de atacul, prin legislație, la independența justiției, că acesta este nucleul problemei și nu chestiuni legate de fără penali în funcții publice. Problema fundamentală e independența justiției, care însă e o chestiune abstractă. De aceea eu am propus ca electoratul să fie întrebat dacă susține sau nu poziția președintelui care consideră că legislația din ultimii doi ani este profund dăunătoare independenței justiției și care s-a opus acesteia de câte ori a putut. Deci, ideea mea e să se polarizeze electoratul în jurul unei persoane, nu în jurul unei chestiuni abstracte”, a mai spus Andrei Cornea.
În ce privește oportunitatea organizării referendumului, foarte puțini dintre cei prezenți au fost împotrivă, majoritatea considerând că este o ultimă soluție pentru oprirea atacului la justiție. Președintele consideră că scopul referendumului ar fi să dea un semnal PSD-ului că cetațenii sunt împotriva modificărilor legislației pe justiție, pe de o parte, iar pe de alta, să oprească pe viitor PSD să mai mai dea legi care contravin ideii referendumului.
Printre cei care au participat la consultări s-au numărat Cristian Parvulescu (Pro Democratia), Mihai Politeanu si Elena Ghioc (Initiativa Romania), Cristina Guseth (Freedom House), profesorul Andrei Cornea, Grupul pentru Dialog Social, Bianca Toma (Centrul Roman de Politici Europene), Florin Badita (Coruptia Ucide), Radu Vancu (Va Vedem Sibiu), Mircea Toma (Active Watch), Lucian Checherita (VeDemJust), Teodor Maries (Asociatia 21 decembrie 1989) sau Codru Vrabie (Asociata EPAS).
Din partea Administratiei Prezidentiale au participat, alaturi de Klaus Iohannis, consilierii Andrei Muraru (Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila), Laurentiu Stefan (Departamentul Politica Interna) si Mihaela Ciochina (Departamentul Legislativ).