Andrei Gerea, ministru demisionar al Energiei, acuzat de abuz. Cimpeanu cere explicatii

Paul Cristescu | 11.11.2015

Freedom House, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene, trei ONG-uri care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata, l-au acuzat ieri pe Andrei Gerea, ministrul demisionar al Energiei, ca ar interveni in activitatea companiei Electrica pentru a pune "mana pe bani".

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Premierul interimar Sorin Cimpeanu i-a cerut ministrului interimar al Energiei sa clarifice intr-un comunicat de presa informatiile care au aparut despre problemele existente la Electrica.

 

"Am asistat astazi la un abuz care arata ca politicienii nu au inteles nimic din evenimentele ultimelor zile", se arata intr-un comunicat al Initiativei pentru o Justitie Curata, citat de ziare.com

 

ONG-urile arata ca, "anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica", listarea reusind sa stranga 496 de milioane de euro, "fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta. Pentru a atrage increderea investitorilor, Romania a promis managament profesionist si urmarirea performantei. Guvernul (Ministerul Energiei) a numit dupa procedura, pe criterii de competenta, membrii in Consiliul de Administratie (CA), noii actionari au numit persoane cu experienta in domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeana", se mentioneaza in documentul citat.
 

Noul Consiliu de Administratie "a propus proceduri de etica si responsabilitate, a oprit investitii inutile facute doar pentru a se incasa comisioane si a incercat sa faca din Electrica o companie rentabila".
 

Cele trei ONG-uri il acuza pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, ca ar fi incercat sa-i aduca "la ordine" pe membrii CA: "A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA. Intrucat a esuat, azi a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii", au declarat acestia.
 

ONG-urile subliniaza ca actionarul minoritar BERD a propus marti ca cei numiti in viitorul CA sa respecte criterii de profesionalism si integritate, "dar propunerea a fost respinsa de minister".



Tragand acest semnal de alarma, asociatiile cer viitorului Executiv sa opreasca demersul de schimbarea a componentei Consiliului de Administratie al Electrica. "Acest caz e mai mult decat despre Electrica. Companiile de stat reprezinta inca un sector urias in Romania, iar cele mai multe sunt capusate. Indiferent daca vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decapusate. Trebuie sa adopte management modern si practici etice solide. Daca Romania da semnalul ca nu-si tine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele iesiri pe bursa pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani in companiile romanesti? Iar fara investitii sectorul energetic si companiile de stat in general se vor scufunda in datorii. Solicitam viitorului guvern sa opreasca acest proces. Sa renunte la schimbarea componentei CA. Sa revina la numarul de 5 membri pentru CA iar, daca nu este posibil, sa numeasca membrii suplimentari prin selectie deschisa, cautand profesionisti integri", se incheie comunicatul ONG-urilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22