Andrei Plesu: De ce ne dascaleste la televizor Mugur Ciuvica? E medic pediatru!

Fara Autor | 20.10.2012

Pe aceeași temă

Scriitorul Andrei Plesu a vorbit, vineri, la Cluj, despre lipsa de obiectivitate si independenta a presei, dar si despre "glisarea" jurnalistilor catre politica si a politicienilor catre jurnalism. Nici asa-zisii analisti nu au scapat, el intrebandu-se ce competente reale au cei care dau lectii la televizor.

"Eu nu cred in obiectivitatea presei, nu poti sa ceri cuiva sa fie obiectiv", a subliniat Plesu in cadrul dezbaterii prilejuite de cel de-al XI-lea Simpozion National de Jurnalism, organizat de Departamentul de Jurnalism al Universitatii Babes-Bolyai, adaugand ca subiectivismul e ingaduit in presa in anumite conditii: "sa existe independenta, buna-credinta, mai mult respect pentru adevar decat pentru prietenii politic, buna crestere si cultura, Daca astea lipsesc, subiectivismul o ia razna", scrie Adevarul.

"Vad la TV tot felul de jurnalisti care ne spun ce trebuie sa credem, dar cine sunt oamenii astia? E ok sa anunti o tornada in Ohio, chiar daca nu esti specialist in tornade, insa ca sa faci o analiza despre tornade trebuie sa te pricepi.

Vad seara de seara oameni care fac analize, dar nu stiu cine sunt. Echipe de insi dascalesc natiunea, dar nu stiu in numele carei ispravi, in numele carei competente vorbesc. Stiti cumva cu ce se ocupa de fapt domnul Mugur Ciuvica? E medic pediatru, m-am interesat. De ce-mi explica el, de ani de zile, la TV cum stau lucrurile, in numele a ce? Sunt o gramada de insi care ne explica ce e dreptatea, adevarul, democratia, dar nu stim care e competenta lor reala"
, a mai sustinut Plesu.

Filosoful a mai facut si o alta constatare - aparitia unei "derive a profesiunilor".

"Orice profesie are un contur si niste standarde, implica o anumita expertiza. Cred ca acum jurnalismul este meseria cea mai lipsita de contur din Romania. Ma uit la emisiuni si in loc sa dau de jurnalisti dau de militanti, ma duc sa dau de informatii si gasesc partizanat.

Profesia gliseza spre politic. In loc sa se inscrie in partid, jurnalistii vin la TV si fac emisiuni de propaganda. E un mare pericol al gazetariei. Se aluneca spre un satut ce nu e al gazetarului, ci al agitatorului.

Cred ca si politica gliseaza spre gazetarie. In nicio tara, n-am vazut o prezenta asa de mare la TV a politicienilor. Sunt gazetari care fac agenda politicii. Nu mai oglindesc ce face Guvernul, ci ii cearta, ii mustruluiesc, ii trimit intr-o directie sau alta. Vad la emisiuni cum moderatorul invita patru insi dintr-o tabara si unu din alta, pentru ca aia sa-l faca terci. Daca aia nu spun ce trebuie, se infurie. Daca e o doamna, furia are aspecte fioroase, mi se face frica"
, a detaliat scriitorul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22