Pe aceeași temă
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale impotriva celor implicate in uciderea disidentului Gheorghe Ursu.
In ordonanta emis la aproape 29 de ani de la uciderea lui Gheorghe Ursu, la 17 noiembrie 1985, se precizeaza ca faptele ofiterilor de Securitate implicati constituie crime impotriva umanitatii.
Andrei Ursu le multumeste tuturor celor care au fost alaturi de el in timpul grevei foamei.
Va prezentam integral comunicatul lui Andrei Ursu:
“Prin aceasta ordonanta se dispune infirmarea solutiilor de neincepere a urmaririi penale
(NUP) asupra ofiterilor de securitate “implicati in actiunea de represiune” impotriva tatalui meu, “cu participarea nemijlocita a ofiterului Pirvulescu Marin”, pentru infractiunile de crime impotriva umanitatii (art 358, “infractiuni contra pacii si omenirii” in vechiul cod penal). Sunt amintite elemente din vastul probatoriu care “indica faptul ca represiunea si, in final, suprimarea lui Ursu Gheorghe Emil, au fost ordonate de organele de Securitate si determinate de motive politice, existind date si indicii ca unul din autorii faptelor este ofiterul de Securitate Pirvulescu Marin”.
Prin acelasi act se dispune si infirmarea NUP-lui dat ulterior de Parchetul de pe langa
Tribunalul Bucuresti in acest caz. Ordonanta dispune redeschiderea cercetarilor, cu
“semnificatia redeschiderii procesului pena”, atat in cazul uciderii tatalui meu, cat si in toate cauzele din dosarele 1304/P/2008 si 1043/P/2010, cu numele generic “Procesul
Comunismului”, in care s-au dat anterior NUP-uri.
Prin prisma acesti ordonante consider ca am atins obiectivul protestului meu atat cat se
putea realiza de procurori si am hotarat sa intrerup greva foamei. O voi relua in situatia
“extrem de improbabila” si “greu de imaginat” (dupa expresiile echipei noastre de avocati) in care, in mod ilegal si abuziv, aceasta ordonanta ar fi infirmata de judecatorul de camera preliminara de la Curtea Militara de Apel Bucuresti.
Remarc faptul semnificativ ca aceasta ordonanta, infirmand rezolutiile de NUP din dosarele amintite, deschide calea urmaririi penale si trimiterii in judecata a tuturor celor care se fac vinovati de represiunea sistematica (uciderea, torturarea, arestarea abuziva, folosirea bataii ca metoda de ancheta, eliminarea din viata sociala, etc., etc.), incepand din martie 1945 si pana in decembrie 1989, impotriva tuturor victimelor dictaturii comuniste din Romania– respectiv a celor care erau considerati “elemente dusmanoase” ale acelui “regim nelegitim si criminal”.