Pe aceeași temă
De marți dimineata, ora 9:00, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu a intrat in greva foamei, protestand astfel impotriva autoritatilor care de 24 de ani taraganeaza solutionarea dosarului tatalui sau. In acest context, el a sustinut ieri o conferinta de presa la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) unde a explicat ratiunile gestului sau. In opinia sa, marele vinovat pentru blocarea dosarului Gheorghe Ursu este actualul sef al Parchetelor Militare, procurorul Ion Vasilache.
“Le-a fost frica sa condamne un fost ofiter din Directia Cercetari Penale a Securitatii. Nu s-au atins de niciunul. Si acestia au fost cei duri, au fost calaii, stalpii de sustinere ai dictaturii. Radu Filipescu care a trecut prin Directia Cercetari Penale a Securitatii stie ce metode foloseau si ce groaza inspirau. Aceasta groaza se observa si in ziua de astazi. In ultimii 10 ani dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”, a spus Andrei Ursu in cadrul conferintei de presa. Nenumaratele plangeri facute impotriva Sefului Parchetelor Militare au primit NUP-uri.
Gheorghe Ursu a fost asasinat la ordinul si cu participarea directa a Securitatii, pentru “intensa activitate dusmanoasa” indreptata impotriva dictaturii ceausiste, printre care scrisori la Europa Libera, afise anti-totalitare expuse la serviciu, relatiile cu disidenti din tara si strainatate cu care cauta cai de rezistenta. Pe 15 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a fost torturat in mod fatal de anchetatorul sau direct, maiorul de securitate Marin Pirvulescu.
Andrei Ursu a declarat ca a epuizat toate optiunile prin care a cerut autoritatilor sa nu-i mai protejeze pe ofiterii de securitate (plangeri la Procurorul General, CSM si Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre primul ministru si presedintie). Totodata, el cere autoritatilor identificarea si inregistrarea, iar in caz ca nu va fi gasit, refacerea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea in vederea trimiterii in instanta a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, tortionarul Marin Pirvulescu.
Dosarul procurorului Dan Voinea contine un bogat probatoriu care dovedeste ca “Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa”.
Toate probele pot fi gasite si pe site-ul Fundatiei Gheorghe Ursu.