Andronescu recidiveaza cu un nou caz: acuzata de plagiat, autoplagiat si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor

Fara Autor | 03.12.2012

Pe aceeași temă

Site-ul Integru.org revine cu noi dezvaluiri:

"Acest caz se refera la 4 articole publicate in perioada 2006-2007, care demonstreaza incalcari grave ale eticii academice, incluzand publicare multipla, plagiat, autoplagiat, precum si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor, confirmate de 4 experti internationali in domeniu, in urma unei analize independente.

Continutul tuturor celor 4 articole este practic acelasi, desi atat titlul cat si lista de autori au fost modificate de la un articol la altul. In plus, doi autori noi, Ecaterina Andronescu si Sorin Jinga, membrii ai Universitatii Politehnice Bucuresti, sunt adaugati pe cele 3 republicari ale articolului original, fara practic a avea vreo contributie noua la continutul stiintific. Prin urmare, asa cum au  confirmat si expertii, acestia doi plagiaza primul articol".

 

 

 

Articolele au fost publicate - potrivit Integru.org - iin doua jurnale Elsevier (Thin Solid Film si Journal of the European Ceramic Society), IEEE International Semiconductor Conference precum si intr-un jurnal afiliat Academiei Romane, (Romanian Journal of Information Science and Technology).

Integru.org semnaleaza urmatoarele incalcari ale eticii academice:

Plagiat/Auto-plagiat Primii cinci autori, Ioachim, Toacsan, Banciu, Nedelcu, si Dutu, sunt aceeasi pe toate cele 4 lucrari, iar abaterea de la normele etice in acest caz este publicarea multipla si auto-plagiatul. Totusi, alti doi autori, Andronescu si Jinga nu sunt prezenti pe articolul original publicat in ECERS, dar apar pe urmatoarele 3 lucrari. Considerand faptul ca nici una dintre re-publicari nu aduce informatii suplimentare in raport cu originalul, cei doi autori adaugati pot fi considerati ca au plagiat.

Fonduri publice. In plus, ultimele 3 articole mentioneaza un alt grant, CEEX No. 4/2005, drept sursa a finantarii. Acest fapt ridica intrebari serioase legate de modul in care finantarea publica pentru grantul din 2005 este justificata, avand in vedere ca rezultatele cercetarii fusesera deja finantate printr-un grant anterior. Directorul grantului CEEX No. 4/2005 a fost Ecaterina Andronescu, unul dintre autorii adaugati pe ultimele 3 articole.

Incalcari ale dreptului de autor. Potrivit regulamentelor in vigoare, Jurnalul Elsevier unde a fost publicat articolul original detine drepturile de autor, dupa cum se indica in partea de jos a primii pagini. Totusi, acest lucru se aplica atat articolului IEEE cat si articolului din cel de-al doilea jurnal Elsevier, TFS. Nu am putut determina daca ROMJIST detine sau nu drepturile de autor la randul sau. Expertii evidentiaza  problema incalcarii drepturilor de autor in mod repetat, fiecare articol nou aparent incalcand drepturile de autor ale articolelor publicate inaintea sa.

 

Parerile expertilor internationali: Continutul stiintific al acestor articole este in esenta identic

Ele sunt in mod clar cazuri de autoplagiat, cele patru lucrări fiind foarte aproape identice (> 90%).  In plus, după prima publicare, încă doi autori au fost adaugati [n.r. Ecaterina Andronescu si Sorin Jinga]. Acestia trebuie să fie considerati drept plagiind lucrarea autorilor originali. Aceste actiuni incalca normele de etica pentru lucrarile si publicatiile stiintifice, si in mod special termenii contractuali de supunere a manuscrisului la jurnalele implicate. (1) Autorii ar fi interzişi permanent sau temporar la publicare de către editorii fiecăria din cele patru reviste; (2) toţi autorii ar fi mustraţi oficial de către institutele la care sunt angajaţi; (3) autorii ale căror nume au fost adăugate ar fi respinşi de comunitatea academică de la orice altă publicare.

Prof James F. Scott
Cavendish Laboratory
Department of Phsyics
University of Cambridge, UK

 

Cred că autorii au fost implicati in publicarea in mod repetat a acelorasi rezultate, texte și grafice fara a avea permisiune in baza dreptului de autor. Cred ca acest lucru a incalcat principiile de publicare a revistelor stiintifice si legile privind drepturile de autor. Jurnalele stiintifice au reguli impotriva unor astfel de incălcari, inclusiv blocarea autorilor de la publicarea de noi lucrări pe o perioada de timp in jurnalele lor protejate de drepturile de autor. Ma astept ca autorii seniori al unui manuscris sa fie de fapt cei responsabili pentru a asigura ca lista autorilor include numai colegi care au avut o contributie stiintifica. As cere administratiei univeraitatii sa analizeze aceasta problema, avadn in vedere ca exista atat de multa informatie in cele 3 aritcole care se repeta, insa lista autorilor variaza si chiar include autori aditionali.

Prof Nathan Newman 
School of Mechanical, Aerospace, Chemical and Materials Engineering
Arizona State University, US

 

Cele patru documente contin, in esenta, aceleasi date si un procent ridicat de continut identic, atat in ceea ce priveste formularea exacta a celei mai mari parti a textului, precum si in privinta repetarii figurilor. In orice caz, continutul stiintific al acestor articole este in esenta identic. Modificarea numelor autorilor si a titlurilor oferă doar o acoperire superficiala pentru ceea ce este plagiat, autoplagiat si incălcarea drepturilor de autor. Actiunea jurnalelor stiintifice ar trebui sa fie de a interzice publicarea acestor autori in continuare si chiar de a urmari in justitie chestiunea drepturilor de autor. Problema care ar mai trebui pusa se refera la acordarea mai multor granturi pentru aceeasi cercetare. 

 

Prof Michael Carpenter 
School of Chemistry
University of Edinburgh, UK

Este clar ca autorii au publicat aceleasi rezultate, texte, imagini si grafice in mod repetat, fara corespunzatoare fara citarile corespunzatoare si incalcand principiile drepturilor de autor. Aceasta incalca principiile de publicare. [D]aca ne referim la aceleasi rezultate / date / aceleasi figuri de la acelasi grup, autorii seniori ar fi trebuit sa fie in masura sa prinda / identifice plagiatul. Ar trebui investigat de catre jurnal cat si de catre institutie. [...] Aceasta ar trebui sa fie responsabilitatea morala si etica a fiecaruia ca cercetator.

 

Prof Susmita Bose 
Physics and Astronomy Department
Michigan State University, US

 


 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22