Andronescu vrea sa elimine experţii străini care pot depista plagiatul in cercetarea stiintifica

Fara Autor | 09.11.2012

Pe aceeași temă

Ecaterina Andronescu lucrează la eliminarea unuia dintre principalele filtre care pot depista plagiatul din cercetarea ştiinţifică, relateaza Adevarul.ro

Cazul de plagiat al proiectului de cercetare OWHAN, în care a fost implicată fără voia ei Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi preşedintele Politehnicii bucureştene, cunoaşte noi dezvoltări: ministerul intenţionează să relaxeze semnificativ actualele prevederi legale în ceea ce priveşte evaluarea proiectelor de cercetare, conform Adevarul.

 

Ziarul Adevărul şi revista Nature, precum şi portalul Integru.org, au publicat ieri articole privind soarta unui cereri de finanţare a unui proiect de cercetare în domeniul optoelectronicii, cu numele de cod OWHAN. Un expert internaţional care a analizat solicitarea a descoperit că partea cea mai importantă a aplicaţiei, cea în care se descriau elementele de noutate şi de inovaţie pe care şi le propun autorii, a fost plagiată masiv din surse internaţionale, conform Adevarul.

În formularea cererii de finanţare au fost implicate patru instituţii, printre care şi Universitatea Politehnică Bucureşti, al cărei rector era atunci Ecaterina Andronescu. Numele ei, împreună cu adresa e e-mail, apare la rubrica "reprezentant legal", fără să fi fost implicată direct în cercetarea respectivă, întrucât specializarea sa este chimia. Plagiatul denunţat de expertul străin a fost sancţionat în luna mai de fostul Consiliu Naţional de Etică, desfiinţat brutal în luna iunie, iar de atunci întârzie avizul Ministerului Educaţiei, fără de care sancţiunile dispuse nu pot fi aplicate.

 

Articolul publicat ieri de revista Nature aduce o informaţie importantă: "Oamenii de ştiinţă români s-au arătat îngrijoraţi de faptul că guvernul ar încerca să slăbească sistemele de protecţie împotriva plagiatului. O propunere publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei pe 19 septembrie cere eliminarea necesitaţii unei supravegheri internaţionale a cererilor de granturi de cercetare.

Cererile suspecte au fost depistate doar pentru că programul cere ca două treimi dintre evaluatori să fie din afara ţării, pentru ca în acest fel sa fie evitată fraudarea în interiorul micii comunitati stiintifice romanesti. O sursă apropiată de minister susţine că propunerea este acum modificată pentru a linisti îngrijorarile cercetătorilor"

Sursa apropiată de minister care a vorbit cu "Nature" minte. Chiar dacă propunerea de pe site-ul ministerului a suferit unele modificări pe 2 noiembrie, condiţia actuală privind componenţa echipelor de evaluatori rămâne în continuare eliminată, potrivit cotidianului Adevarul.

 

 

Prea scumpi

Ecaterina Andronescu a precizat pentru Adevarul că, la programul de cercetare de anul trecut, din care a făcut parte şi proiectul OWHAN, s-au cheltuit "o grămadă de bani" cu plata evaluatorilor externi. "Dumneavoastră ştiţi că, în acest timp, sunt cercetători români care mor de foame?" - a argumentat ministrul.

Pe de altă parte, ea afirmă că depistarea plagiatului din proiectul OWHAN a fost posibilă tocmai pentru că "sistemul a funcţionat". Dar eliminarea evaluatorilor externi are menirea tocmai de a slăbi "sistemul care a funcţionat".

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22