Angajaţii de la Radio vor protesta faţă de eliminarea taxei radio-tv, propusă de PSD

E.b. | 23.10.2016

Angajaţii Radio România au anunţat că protestează, luni, la ora 10.30, în faţa instituţiei împotriva propunerii de eliminare a taxei radio-tv, care se află pe agenda Parlamentului.

Pe aceeași temă

 
 

Suspendarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, act normativ adoptat de Senat luni, la doar şapte zile de la data depunerii, conform News.ro


Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a transmis, miercuri, că se opune acestei iniţiative, argumentând că trecerea finanţării la bugetul de stat ar transforma postul public de radio într-un post guvernamental, SRR pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice.


Şi Televiziunea Română a transmis, joi, că se opune propunerii legislative, susţinând că finanţarea televiziunii publice în principal de către stat ar afecta misiunea publică a instituţiei şi ar crea premisele unei dependenţe puternice faţă de factorii politici.


Maria Ţoghină, Dragoş Şeuleanu, Răzvan Theodorescu şi Stelian Tănase se numără printre foştii preşedinţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune care se opun eliminării acestei taxe. Ei consideră, într-o scrisoare deschisă transmisă presei, că este o iniţiativă periculoasă pentru democraţia României.


Între semnatarii scrisorii se numără Tudor Cătineanu, Nora Rebreanu, Andras Istvan Demeter, Stere Gulea, Cristian Hadj Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu şi Alexandru Lăzescu.


”Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desfiinţa taxa radio-tv. Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României şi, din această cauză, şi iniţiativă noastră este, din câte ştim, fără precedent. Niciodată, noi, foşti preşedinţi şi directori generali ai Societăţilor Române de Radiodifuziune şi Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituţiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituţia României şi pe Biblie”, au scris foştii preşedinţi ai SRR şi SRTv.


Joi, Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, care trebuia să ofere un raport asupra proiectului PSD privind eliminarea taxelor, nu s-a întrunit, deşi fusese convocată, astfel încât legea a fost amânată şi a depăşit termenul regulamentar fixat pentru raport, în pofida deciziei parlamentarilor de a o discuta în procedură de urgenţă. Cel mai probabil, legea va ajunge în comisii luni, urmând ca apoi să fie discutată şi în plen.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22