Angajații din sănătate nu renunță la declanșarea grevei generale pe 11 mai

Redactia | 02.05.2018

La finalul negocierilor de miercuri dintre sindicate și ministrul Sănătății, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu a declarat că programul de proteste anunțat anterior rămâne în vigoare „deocamdată”, ceea ce înseamnă grevă de avertisment de 2 ore în 7 mai și grevă generală pe 11 mai.

Pe aceeași temă

 

 

La rândul ei, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu sindicaliştii, că va prezenta premierului Viorica Dăncilă propunerile acestora. Întrebată dacă propunerile sindicaliştilor coincid cu cele ale autorităţilor, Pintea a spus că acestea în mare parte sunt „aproximativ aceleaşi”. Potrivit Sorinei Pintea, o grevă în sistem nu este de „bun augur”, relatează Ziare.com

 

"Este vorba despre nişte propuneri pe care sindicatele le-au făcut pentru a rezolva problemele salarizării din acest an, propuneri pe care o să le prezint doamnei prim-ministru în cursul zilei de astăzi. Propunerile sunt aproximativ aceleaşi care au fost făcute după mitingul din Piaţa Victoriei, (...) propuneri pe care le analizăm, o să le propun doamnei prim-ministru", a declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

 

"Sunt şi aceste propuneri, sunt făcute, sunt transmise doamnei prim-ministru. În mare parte, pot să vă spun că sunt aproximativ aceleaşi cu cele făcute de sindicate, dar va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment", a precizat ministrul Sănătății

 

La rândul său, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a susţinut necesitatea modificării Legii salarizării: "Până la urmă, esenţa este că trebuie să ajungem la modificarea legii, pentru că nu putem să facem ceea ce ne-am propus fără această modificare a legii. În ce sens, cum şi în ce criterii şi ce calcule se vor face în continuare rămâne ca doamna premier care a făcut propunerea, ca şi managerii cu care s-a întâlnit să găsească soluţii, numai că soluţiile lor coroborate cu ale noastre duc în acelaşi punct - modificarea legii."

 

Liderul sindical a adăugat că, deocamdată, programul anunţat pentru proteste rămâne valabil: "Deocamdată rămânem pe ceea ce am stabilit împreună în Consiliul Naţional. O să chemăm totuşi colegii spre sfârşitul săptămânii, poate mai avem încă o discuţie cu doamna ministru după ce se întâlneşte cu cei abilitaţi din Guvern, cu doamna premier, să ne spună punctul de vedere. Deocamdată la acest moment programul rămâne acelaşi pe care l-am stabilit", a declarat Leonard Bărăscu.

 

El a mai precizat că până în prezent s-au strâns 35.000 de semnături pentru susţinerea grevei: "Au fost şi aceste zile libere şi aceste sărbători şi atunci nu s-a putut merge în concordanţă procentuală cu ceea ce ne-am dorit cu strângerea de semnături. Va depăşi numărul de 50.000. Toate discuţiile avute cu doamna ministru au dus într-o zonă în care trebuie să rezolvăm. (...) Regulamentul de sporuri, ca şi legea, este perfectibil."

 

Angajații din sistemul sanitar au anunțat vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat, pe 19 aprilie, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu.

 

Angajații din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca "foarte multe salarii să fie scăzute". Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

 

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22