Pe aceeași temă
Mai multe partide sunt împrumutate, în ultimii ani, cu sume fabuloase de diverse cupluri, de soți cu salarii modeste la stat, alții foarte tineri și de puțină vreme angajați pentru a justifica presupusele economii făcute, alții fără ca măcar să fie membri de partid. Printre ei, și o condamnată penal.
Ingineria financiară a împrumuturilor de partid se regăsește la mai multe partide, dar în special la partidul Pro România, condus de Victor Ponta.
Numitorul comun: niciunul dintre acești „creditori” nu pot justifica sumele uriașe pe care le împrumută, scrie G4Media.
Florin Darie Curea, polițist angajat la Clubul Sportiv Dinamo, și Iulia Curea, handbalistă de echipa națională, au împrumutat partidului Pro România cu câte 400.000 de lei, pentru o perioadă de patru luni. Declarația de avere semnată de Florin Darie Curea în 2020, care ar trebui să consemneze tranzacțiile din 2019 nu precizează tranzacțiile și nu justifică în niciun fel de unde a avut familia aceste sume. În plus, în 2018, cei doi soți au împrumutat 30.000 de euro de la o bancă, cel mai probabil pentru a-și cumpăra o casă în Clinceni. Pe 24 octombrie 2019, Iulia și Florin Darie Curea au împrumutat Partidul Pro România cu câte 400.000 de lei, termenul de restituire fiind 29 februarie 2020. Informația apare în Monitorul Oficial din 30 aprilie 2020, într-o situație a finanțărilor primite de formațiunea politică în 2019, an în care au avut loc alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. Florin Darie Curea este inspector în cadrul Poliției Române și antrenor de rugby la Clubul Sportiv Dinamo, calitate în care a semnat declarații de avere atât în 2019, cât și în 2020.
Soția sa, Iulia, a fost, până de curând, jucătoare a echipei de handbal CSM București și componentă a echipei naționale. Din această vară, ea a preluat postul de antrenor secund la echipa din Capitală.
Veniturile și bunurile menționate de bărbat nu acoperă sumele împrumutate, despre care, de altfel, contrar legii, nici nu se face referire în declarația de avere semnată de acesta în mai 2020.
În mai 2019, Florin Darie Curea a trecut în document doar venitul soției (48.000 de euro, ceea ce înseamnă circa 220.000 de lei), al său fiind blurat.
În mai 2020, el a menționat o casă cumpărată anul trecut în Clinceni și un împrumut pe 20 de ani, de 30.000 de euro, contractat în 2018 la o bancă. Venitul soției a rămas același, în timp ce al său nu a mai fost ascuns: 43.639 lei. Cei doi au o fetiță care a primit alocație. Toate cele trei sume adunate: circa 265.000 de lei.
”Nu vă interesează pe dumneavoastră. Nu am ce să vă spun. Uitați-vă la salariul soției mele pe ultimii 12 ani”, a fost răspunsul lui Darie care a închis discuția atunci când i-am spus că sumele invocate nu se regăsesc în declarațiile sale de avere la capitolul conturi sau depozite.
Florentin Cotorobai, director general adjunct la Centrul Național de Învățământ Turistic SA (firmă de stat)- Nu este singura situație controversată înregistrată pe lista celor care au împrumutat Pro România în 2019. Florentin Cotorobai, director general adjunct la Centrul Național de Învățământ Turistic SA (firmă de stat) a împrumutat și el acestui partid suma de 400.000 de lei în perioada 25 octombrie 2019-29 februarie 2020.
Declarația sa de avere din 2020 nu a fost postată pe site-ul Centrului, dar, în cea din februarie 2020 (aferentă anului fiscal 2019), el menționa un apartament cumpărat în 2018, în București, prin credit ipotecar, un Renault Megane din 2007, credite de aproape 285.000 de lei, conturi de aproape 6.800 de lei și venituri de aproape 122.000 de lei.
”Am împrumutat de la niște prieteni și, după ce i-am primit de la partid, i-am restituit. Operațiunile vor apărea în declarația mea de avere pe acest an”, a spus Cotorobai, care a afirmat că nu este membru al acestei formațiuni și că a făcut acest gest pentru ajuta ”prieteni” din Pro România.
Alexandra Luciana Bechir, angajată a aceluiași Centru, dar fără a îndeplini vreo funcție de conducere, a împrumutat partidul cu aceeași sumă și pentru aceeași perioadă. ”Am niște treabă, vă rog să reveniți”, a declarat ea după ce i-am transmis subiectul. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.
Soții Cătălin Viorel și Corina Maria Mîndroc din Pitești au împrumutat Pro România cu 800 000 de lei. - În 2017-2018 ei au fost judecați într-un dosar penal pentru că au vândut tricouri și bluze contrafăcute purtând semnele și inscripțiile unor mărci celebre: Calvin Klein, Lacoste, Nike, Chanel. În primă fază, ambii au primit amenzi penale, pentru ca, în apel, bărbatul să fie achitat. El este acum candidat la un post de consilier județean în Argeș, sub egida PSD.
Victor Ponta: Nu știu nimic
Victor Ponta, președinte Pro România, a declarat pentru G4Media.ro că ”nu m-am ocupat niciodată în viața politică și nu mă ocup nici acum de procedurile de finanțare. Cred că în toate partidele politice liderul nu are voie să facă așa ceva. Sunt convins că cei care au asemenea responsabilități vă vor da detalii pe care eu nu le cunosc!”.
Trezorierul partidului, deputatul Mircea-Titus Dobre, nu a răspuns la apelurile reporterului G4Media.ro. Indicii că acesta s-a ocupat de gestionarea acestor împrumuturi reies și din faptul că o bună parte dintre împrumutători sunt din Constanța, loc unde el este deputat și că unele persoane de pe listă (Cotorobai, Bechir) provin dintr-un domeniu – cel al Turismului – în care Dobre a fost ministru până în 2018.
Cât privește ”neimplicarea” clamată de Ponta în procedurile de finanțare, pe aceeași listă a celor care au împrumutat partidul său anul trecut (tot cu 400.000 de lei) se află Laurențiu Nicușor Gorun, fiul vitreg al fostului lider interlop vâlcean Vasile Gorun. Ponta și soția sa l-au cununat în 2012 pe Gorun Junior, soția acestuia din urmă fiind fiica actualului secretar general al Pro România, Ion Mocioalcă. În plus, Ponta și Gorun sunt asociați într-un cabinet de avocatură.
articolul integral pe G4Media.ro