Angela Cristea: CE are dreptul și obligația să se asigure că statele membre respectă statul de drept

Laurentiu Gheorghe | 12.04.2019

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a declarat la Forumul Eurosfat că Uniunea Europeană se întreabă dacă instrumentele de care dispune sunt suficiente pentru a proteja statul de drept.

Pe aceeași temă

„Atunci cand vorbim despre viitorul UE, nu putem ignora fundamentele si valorile de baza: democratie, stat de drept si respect pentru drepturile fundamentale. Niciuna dintre aceste valori nu poate functiona in vid”, a declarat Angela Cristea, adăugând că derapajul de la regulile statului de drept într-o anumitî țară emmbră UE are efecte nocive și asupra clorlalte.

La conferința de la București sunt prezenți oficiali ai partidelor politice europene din Parlamentul European și experți din zona societății civile. Printre vorbitori se numără Victor Ponta (PRO România), Eugen Tomac (PMP), Dacian Cioloș (USR-PLUS), Tudor Ionescu (ALDE) și Siegfried Mureșan (PNL).

PSD a fost singurul partid relevant care nu și-a trimis niciun reprezentant, au subliniat organizatorii, în condițiile în care Forumul Eurosfat este conceput ca o platformă de dezbatere care pune în contact politicienii și cetățenii, pe teme care țin de alegerile europarlamentare.

Principalele declarații ale Angelei Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București:

  • Când oamenii nu merg la vot, fac o alegere. Dau un vot de neîncredere pentru cei care apar pe liste.

  • Nu avem nevoie de genul acesta de defetism, precum neprezentarea la vot, de retragere din spațiul public într-o perioadă în care UE, și când spunem UE spunem fiecare cetățean european, are nevoie de protecție.

  • Până acum, soluțiile la nivelul Europei au fost găsite întotdeauna împreună.

  • Când ne referim la UE, nu putem să ignorăm fundamentele ei, valorile de bază.

  • La ele s-a referit luna trecută și prim-vicepreședintele Comisie Europene, Frans Timmermans. Ele sunt democrație, stat de drept și respect pentru drepturile fundamentale. Niciuna nu poate funcționa în vid. Nu există democrație fără stat de drept, nu există stat de drept fără respect pentru drepturile fundamentale și nu există drepturi fundamentale fără democrație.

  • Statul de drept este probabil cel mai fierbinte subiect în România și nu numai.

  • Comisia Europeană are dreptul și obligația de a fi garantul respectării statului de drept.

  • Deși nu ne-am dorit să folosim art. 7, pentru prima dată în istoria UE avem această procedură împotriva a două state membre.

  • Ne punem întrebarea dacă setul de instrumente pe care le avem sunt suficiente pentru a proteja statul de drept în Uniunea Europeană.

  • Un derapaj într-un stat membru afectează toate celelalte state.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22