Angela Filote, sefa reprezentantei CE la Bucuresti: Atacurile la adresa Justitiei au continuat si in 2014

T.d. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Comisia Europeana (CE) regreta lipsa unui consens in Parlament in privinta asigurarii independentei Justitiei, a declarat miercuri Angela Filote, sefa reprezentantei CE la Bucuresti. Filote a scot in evidenta necesitatea educarii populatiei privind respingerea coruptiei cotidiene. CE a publicat, miercuri, raportul MCV. Documentul contine aprecieri pentru sistemul judiciar romanesc, insa critica Parlamentul.

"Raportul de anul acesta confirmă trendul pozitiv înregistrat încă din 2013 în asigurarea independenţei justiţiei în România şi lupta împotriva corupţiei. Constatăm, totodată, o mai bună cooperare instituţională între puterile statului şi mă refer în principal la executiv şi la justiţie. Pe de altă parte, nu putem vedea încă o garanţie a ireversibilităţii acestui proces pentru că, din păcate, şi în 2014 atacurile la adresa justiţiei au continuat", a declarat Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, într-un mesaj video după publicarea raportului MCV pentru România, potrivit Mediafax.

"Regretăm lipsa unui consens în Parlament în privinţa asigurării independenţei justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei. Suntem fericiţi să constatăm că aceste obiective de luptă împotriva corupţiei, de asigurare a independenţei şi eficienţei justiţiei sunt acum asumate la nivelul instituţiilor statului român şi la nivelul societăţii româneşti", a mai spus Filote.

Sefa reprezentantei CE in Romania subliniaza necesitatea unei relatii institutionale mai eficiente in ce priveste confiscarea bunurilor obtinute ilegal si a recuperarii prejudiciilor aduce statului roman.

Angela Filote a evidenţiat faptul că prevenirea corupţiei trebuie să includă şi "un efort de educare a populaţiei pentru a respinge aşa numita corupţie cotidiană, adică cea cu care se întâlnesc cetăţenii în fiecare zi în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii sau în interacţiunea cu instituţiile statului la nivel local".
 

Parlamentul Romaniei, criticat in raportul MCV

Comisia Europeana precizeaza, in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitia romaneasca, adoptat miercuri, ca Romania a facut progrese in justitie si in privinta luptei anticoruptie desi Parlamenul este inca reticent in fata deciziilor justitiei si nu respecta cererile acesteia. Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat ca Romania ar trebui sa nu iasa din MCV, deoarece acest mecanism se bucura de increderea si sustinerea populatiei romanesti.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a precizat miercuri ca raportul MCV a fost adoptat.  "Persista un sentiment clar ca progresele realizate trebuie consolidate si construite pe baze si mai sigure. Desi punerea in aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala) a demonstrat colaborarea pragmatica si productiva dintre guvern si sistemul judiciar, un an mai tarziu, multe chestiuni legislative raman nesolutionate", se arata in raportul MCV, potrivit unui comunicat emis miercuri de Comisie.

Parlamentul Romaniei pare sa fie cea mai criticata institutie romaneasca in raportul Comisiei.

"Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie in continuare lipsite de criterii obiective si de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri in care Parlamentul a dat dovada de reticenta in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale", considera executivul comunitar. 

In schimb, Raportul MCV remarca si progresele recente realizate de Romania in justitie si lupta anticoruptie. "Aceasta evaluare evidentiaza o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut o dinamica remarcabila. Acest lucru s-a reflectat in cresterea increderii romanilor in sistemul judiciar in general si in urmarirea penala a actelor de coruptie, in special", afirma Comisia Europeana.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22