Angela Merkel repeta: Nu se pune problema reducerii datoriei Greciei

M. B. | 09.07.2015

Pe aceeași temă

Cancelarul Angela Merkel a repetat joi, la Sarajevo, că nu este de acord cu reducerea datoriei grecești. Pe de altă parte, Christine Lagarde, a declarat că este necesară o restructurare a a datoriilor Atenei, însă FMI nu poate acorda această favoare, fiindcă „nu poate exista un tratament special”.

 

"Grecia este în mod clar într-o situaţie de criză acută, care trebuie tratată serios şi prompt. Suntem angajaţi total să găsim o soluţie prin care să restabilim stabilitatea, creşterea şi sustenabilitatea datoriilor", a mai spus Lagarde, citată de The Guardian. Dar, a explicat ea, " FMI trebuie să respecte regulile, nu să le încalce. Nu poate exista un tratament special".

 

Angela Merkel, sunată de marți de președintele american Barack Obama, rămâne fermă pe poziții: „Am spus că o reducere în sens clasic (a datoriei – n. red.) este, pentru mine, în afara discuției. Iar aceasta nu s-a schimbat de alaltăieri (marți, de la summitul zonei euro de la Bruxelles – n. red.) până astăzi”, a declarat cancelarul, în timpul unei conferințe de presă și citată de Agerpres.

 

„În 2012, ne-am ocupat deja de sustenabilitatea datoriei, am decis deja amânări, am decalat deja până în 2020 rambursarea creditelor din fondul de salvgardare al zonei euro”, a amintit Merkel.

 

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Scheuble, a declarat într-o conferință de presă că FMI are dreptate, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei pentru ca aceasta să devină sustenabilă, dar a adăugat că acest lucru nu este posibil și ar încă legislația UE.

 

Jacob Lew, secretarul Trezoreriei SUA a avut și el o intervenție joi, după ce a discutat cu premierul Alexis Tsipras, afirmând că cele două părți (Grecia și creditorii) trebuie să ajungă la un acord.

 

Răspunzând în glumă la o întrebare legată de declarațiile americanului, Schauble a spus că el propune ca Germania să ia (să se ocupe de) Porto Rico, dacă SUA ia Grecia. Porto Rico are un statut special, de stat liber dar teritoriu al SUA încă din 1898 și este asfixiată și ea de o datorie de 64 de miliarde de euro. Datoriile Greciei se ridică la 345 de miliarde de euro.

 

"Atena a depus, miercuri, o nouă cerere (pentru ajutor), însă 'nu sunt în măsură la ora actuala să spun ce înseamnă aceasta, nici dacă programul este suficient, nici ce va rezulta din aceasta în ceea ce privește sustenabilitatea datoriei' Greciei, a subliniat șefa executivului de la Berlin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22