ANI solicita CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul senatorului Mircea Diaconu. S-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat

Fara Autor | 31.10.2012

Pe aceeași temă

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in legatura cu existenta unui conflict de natura juridica intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, dupa ce Senatul a decis sa nu intrerupa mandatul liberalului Mircea Diaconu, care are o decizie definitiva in instanta de incompatibilitate.
 


"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul Romaniei, privind punerea in executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", se arata in adresa trimisa de ANI la CSM, citata de Agerpres.

Agentia sustine ca, in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin (4) si alin (5) din Constitutia Romaniei, statul se organizeaza conform principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale si in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta garantul independentei si infaptuirii justitiei in Romania.

Agentia declara ca a solicitat in mod repetat Parlamentului Romaniei sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care senatorul Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.

"Parlamentul Romaniei, reprezentand puterea legislativa, in conformitate cu prerogativele sale si cu dispozitiile Legii nr. 176/2010, avea obligatia sa puna in executare de indata si intocmai Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul Romanei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune in executare Decizia nr. 3104/21.06.2012 afecteaza, in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. De asemenea, Parlamentul Romaniei, prin obstructionarea executarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, impiedica infaptuirea justitiei", se mai arata in adresa trimisa la CSM.

ANI considera ca in acest caz au fost incalcate dispozitiile art. 1 alin. (4), in conformitate cu care statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale precum si dispozitiile art. 1 alin (5) din Constitutia Romaniei, potrivit carora in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

"In raport de cele sus-mentionate, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale ca unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea legislativa a statului roman reprezentata de Parlamentul Romaniei si puterea judecatoreasca", incheie ANI.

Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla in stare de incompatibilitate.

Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce 'pentru' au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22