ANI: Stolojan, fals în declaraţii, Vanghelie, nereguli la avere, Johannis, incompatibilitate.

Fara Autor | 24.04.2013

Pe aceeași temă

Agenţia Naţională de Integritate a acuzat miercuri şase politicieni marcanţi, de la primari la parlamentari şi şefi de consilii locale, de avere nejustificată, conflict de interese, incompatibilitate şi fals în declaraţii.
Pe lista ANI, scrie România Liberă, se află atât politicieni de la putere, cât şi din opoziţie, care se alătură listei cu sute de nume de demnitari şi aleşi locali în cazul cărora inspectorii de integritate au descoperit probleme. Unii dintre ei au primit deja verdict definitiv din partea instanţei, iar doi parlamentari din legislatura 2008-2012 au fost revocaţi din funcţie.

Potrivit anunţului făcut miercuri de ANI, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, recent intrat în PNL, este suspectat de incompatibilitate, primarul sectorului 5, al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat că nu-şi poate justifica o parte din avere, europarlamentarul Theodor Stolojan (PDL) este acuzat de fals în declaraţii, deputatul Florin Aurelian Popescu (PDL), fost Preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, este acuzat de conflict de interese.

De asemenea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, şi şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), sunt acuzaţi de incompatibilitate.

Stolojan a “uitat’ să pună în declaraţia de avere acţiunile de la Transgaz

În ceea ce-l priveşte pe fostul candidat la preşedinţie Theodor Stolojan, în prezent europarlamentar PDL, ANI arată că acesta a comis un fals în declaraţii pentru că nu a menţionat în declaraţiile de avere şi interese din 25 mai 2012 fptul că are acţiuni în valoare de 94.000 de euro la la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz”.

Stolojan, ales în 2009 în Parlamentul European, a devenit acţionar la Transgaz în 13 aprilie 2012. La data depuneri declaraţiei de avere, acesta avea 2.356 acţiuni la compania de stat, pentru care a încasat anul trecut dividende în valoare de 58.896,23 lei.

În cazul său, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a confirma sau infirma acuzaţia de fals în declaraţii.

Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro.

În cazul lui Marian Vanghelie, ANI a descoperit o diferenţă de nu mai puţin de 787.246, 55 de lei (aproximativ 180.300,59 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2008-2011. În perioada evaluată, Vanghelie a realizat venituri de 253.199 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 de lei.

În cazul său, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Vanghelie în perioada exercitării funcţiei de primar.

Vanghelie este la al patrulea mandat de edil al Sectorului 5 din Bucureşti.

Iohannis: Primărie, Canal şi Pieţe

Pe edilul Sibiului, dorit de PSD şi PNL în funcţia de premier în 2009 şi aflat tot la al patrulea mandat de primar, inspectorii de integritate îl bănuiesc de incompatibilitate, deoarece deţine, simultan, atât funcţia de Primar al Municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Apă Canal S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi S.C. Pieţe S.A. (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent).

Potrivit ANI, prin două hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Sibiu din 2009 şi 2012, Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. Apă Canal S.A. Sibiu.

De asemenea, începând cu data de 05.08.2010, Iohannis deţine şi calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. Pieţe S.A.

Amintim că, în cazuri similare, înregistrate în Constanţa în urma verificărilor ANI, Curtea de Apel Constanţa a menţinut verdictul de incompatibilitate.

Iohannis a mai fost acuzat de incompatibilitate, pentru că, în perioada 2003-2004, în timpul primului mandat, a îndeplinit în acelaşi timp funcţia de primar şi cea de administrator al unei societăţi comerciale.

Dacă Iohannis nu contestă raportul ANI sau dacă instanţa dă dreptate inspectorilor de integritate, primarul Sibiului nu mai poate fi ales pentru un nou mandat timp de trei ani.

Căncescu, coleg de incompatibilitate cu Iohannis

Tot de incompatibilitate este acuzat şi liberalul Aristotel Căncescu, considerat unul dintre cei mai bogaţi baroni locali.

Potrivit inspectorilor ANI, Căncescu deţine, în paralel, funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi calitatea de reprezentant al Judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Apă Canal S.A. Sibiu, funcţie în care a fost numit în 2009. În această societate, gestionează şi judeţul Braşov, Căncescu este coleg cu Iohannis.

Sursa: România Liberă

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22