ANRE confirmă majorarea taxei de distribuție a energiei electrice, urmare a OUG 114

Laurentiu Gheorghe | 23.02.2019

Taxa de 2% din cifra de afaceri a distribuitorilor de energie electrică, introdusă prin ordonanța 114/2018, va fi suportată integral de consumatorii finali, casnici sau societăți comerciale.

Pe aceeași temă

Autoritatea de reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acceptat majorările tarifelor de distribuție a energiei electrice cu peste 2,5% începând cu 1 martie, pentru ca societățile de distribuție să-și poată acoperi costurile din facturile achitate de consumatori.

De exemplu, în cazul E-Distribuție Muntenia (București și județele Ilfov și Giurgiu) tariful de distribuție crește de la 1 martie de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh. La fel se întâmplă și pentru ceilalți distribuitori de energie electrică din țară.

Și ca să risipească orice neclaritate asupra cauzelor, ANRE își motivează decizia astfel: „Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară.”

În nota de fundamentare ANRE arată că „creșterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, taxelor și vărsămintelor asimilate”, cauzate de majorarea contribuției de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri, „considerăm necesară efectuarea corecțiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuție și corectarea tarifelor de distribuție valabile de la 1 martie 2019”.

Asemenea decizii vor fi luate și în cazul distribuitorilor de gaze naturale, taxa majorată de 2% urmând a fi decontată de consumatorii finali. În cazul producătorilor și furnizorilor, în urma plafonării prețului gazelor la 68 lei/MWh și a reintroducerii controlului prețului la energia electrică, probabil că contribuția de 2% fie va fi recunoscută în noile tarife aplicate consumatorilor casnici, fie va fi amânată recuperarea ei după expirarea termenului de 3 ani de politică intervenționistă a ANRE, explică profit.ro

Intrarea în vigoare a taxei de 2% se părea că se va amâna, dacă nu chiar renunța la această majorare, liderii ALDE pronunțându-se pentru eliminarea acesteia, iar ANRE comunicase marți că va proroga termenul limită pentru transmiterea cifrei de afaceri pe 2018 pentru titularii de licențe emise de autoritate, „până la o dată ce va fi comunicată ulterior”.

Secretarul de Stat Doru Vișan a anunțat, marți, că Ministerul Energiei a cerut Guvernului prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contribuției bănești de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorii din energie către ANRE. Termenul prevăzut în legislația în vigoare (Ord. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE) expira miercuri, 20 februarie ("sfârșitul decadei a doua a lunii februarie"), iar, în absența cifrelor transmise de companii, ANRE ar fi trebuit să factureze contribuția datorată "pe baza unei valori a cifrei de afaceri la o valoare egală cu contribuția percepută de ANRE în anul 2018". Adică echivalent a 0,1-0,2% și nu 2% din cifra de afaceri. Potrivit unui nou proiect de ordin ANRE, aflat în dezbatere publică, termenul rămâne același, însă în absența cifrei de afaceri transmise de companii, ANRE calculează taxa de 2% pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice, care includea întreaga activitate a acestora, nu numai cea legată de producerea, furnizarea sau distribuția de energie electrică și gaze naturale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22