Antenele si Grivco blocheaza vanzarea imobilelor confiscate in dosarul Voiculescu-ICA

Tudor Despina | 14.12.2015

Fiscul considera inoportuna scoaterea la vanzare a bunurilor imobile confiscate de stat in procesul Voiculescu-ICA, pana la rezolvarea litigiilor in care sunt implicate cladirile in cauza.

Pe aceeași temă

 

In cauza e vorba despre patru bunuri imobile, dupa cum urmeaza:

  • Un teren de 29.220 mp (str. Garlei 1D);
  • Imobilul in care functioneaza postul TV Antena 3 (Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 25-27);
  • Un teren de 4.457 mp + cladire P+3 (str. Garlei 1B);
  • Un teren de 3.000 mp + cladire P+8 (str. Garlei 1B).

 

Toate aceste imobile au fost confiscate in urma sentintei date in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) in urma careia a fost condamnat la inchisoare Dan Voiculescu. Insa, imobilele inca nu a fost scoase la vanzare pentru ca sunt vizate de litigii. “Aceste litigii sunt rezultatul actiunilor demarate in instanta de catre SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu si compania SC Grivco SA”, arata ANAF intr-un comunicat de presa.

 

Litigiile sunt bazate pe recunoasterea contractelor de inchiriere dintre reclamanti si fostii proprietari si pe legalitatea intabularii dreptului de proprietate inscris prin Ministerul Finantelor Publice. Toate acestea, subliniaza Fiscul, arata “fara dubii faptul ca valorificarea bunurilor sechestrate in dosarul ICA este ingreunata din cauze care sunt independente de competentele ANAF”.

 

Imobilele pot aduce peste 30 de milioane de euro statului

 

Mai exact 32,5 milioane de euro, dupa cum arata o evaluare facuta in Octombrie 2015 de ANAF. Valoarea imobilelor a crescut dupa o reevaluare de la 25,4 milioane la 32,5 milioane de euro. Comisia de evaluare din cadrul ANAF - Administratia Finantelor Publice  Sector 1 a finalizat analiza rapoartelor de evaluare pentru bunurile confiscate in urma sentintei din dosarul ICA.

 

In Mai 2015, ANAF a vandut la licitatie apartamentul lui Dan Voiculescu situat pe Soseaua Kiseleff din Capitala, o alta proprietate pe care anchetatorii au pus sechestru dupa condamnarea lui. Apartamentul a fost cumparata cu 1,9 milioane de lei, pret mai mare decat cel de pornire, care a fost de 1,4 milioane de lei. La licitatie a participat inclusiv o firma pe care familia Voiculescu o controleaza indirect, insa aceasta a fost exclusa.

 

Voiculescu la inchisoare, imobilele la stat

 

Proprietatile lui Voiculescu au fost confiscate de stat dupa condamnarea acestuia la 10 ani de inchisoare pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Prejudiciul in acest dosar este estimat la 60 de milioane de euro.

 

Dincolo de condamnarea la inchisoare, judecatorii au decis sa aplice sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand mogulului, in vederea acoperirii prejudiciului din dosar. Valorificarea urmeaza sa fie facuta de ANAF prin vanzare sau inchiriere. Instanta a decis, in sentinta in cazul ICA-Dan Voiculescu instituirea unor masuri asiguratorii asupra bunurilor si a sumelor de bani apartinand inculpatilor in vederea repararii pagubei produse prin infractiune.

 

Masurile asiguratorii nu sunt doar pe numele lui Dan Voiculescu, ci in cazul tuturor condamnatilor, astfel incat statul sa recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro. Totusi, cele mai mari confiscari sunt in dreptul lui Voiculescu. Institutia care se va ocupa de recuperarea prejudiciului va fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22