Pe aceeași temă
Un reportaj al New York Times care critica expansiunea Smithfield în Polonia şi România cu desconsiderarea mediului, dar cu sprijin politic (Băsescu şi Taubman, în cazul României), a fost transformat de Realitatea TV într-o incriminare a României ca posibil loc de naştere a gripei porcine.
Spre finalul reportajului, un paragraf scurt şi izolat combina doi viruşi – cel al pestei din 2007 (de la fermele Smithfield din Timiş) cu H1N1: „Virusul din 2007 a afectat numai porcii, dar cercetătorii au găsit elemente ale virusurilor porcine – o tulpină din Europa sau Asia, alta din America de Nord – în codul genetic al virusului noii gripe A (H1N1)“.
Sugestia (acesta era chiar termenul folosit de NewsIn) a fost tradusă de către Realitatea TV în „Acuzaţii dure“, „New York Times: Virusul H1N1 ar putea proveni din România“. În numai două ore, ea a provocat reacţia delirantă a trei miniştri. Fără a fi citit ce scrie New York Times, oficialii au răspuns unor acuzaţii niciodată formulate, convinşi fiind că, vorba lui Răzvan Dumitrescu, „vestea face deja înconjurul planetei“.
„I. Sârbu: E un atac nedrept, mârşav, la adresa unei ţări. Reacţia noastră trebuie să fie mult mai dură.
R. Dumitrescu: Dar nu ar trebui contactat ziarul cu o reacţie, cum spuneţi, deîndată? Sau nu lucrăm noaptea?
I. Sârbu: Ba da, lucrăm noaptea. Deja îi convocăm pe toţi acum, până la urmă să plătească daune şi un ziar din America.“
Abia la urmă a apucat să-şi prezinte poziţia şi compania vizată. Nadia Crişan, de la Smithfield, i-a cerut Melaniei Medeleanu să arate „unde exact în articolul din New York Times se spune că virusul ar putea veni din România?“. „Cred că exageraţi, o luaţi mult prea personal, Realitatea TV nu vă acuză de nimic“, i s-a răspuns. Nadia Crişan a insistat: „Dumneavoastră aţi spus că ar putea veni din România, nu New York Times. Dumneavoastră aţi avut pe screen următorul titlu: «New York Times spune că virusul ar putea veni din România». Şi eu vă spun că articolul din New York Times spune că elemente ale virusului
s-ar putea găsi în Europa, Asia sau America de Nord. Sigur că Europa e destul de mare şi Polonia şi România fac parte din Europa, în sensul ăsta aţi inclus bine România“.
Antena 3 a prezentat săptămâna trecută câţiva „prezidenţiabili“. Între aceştia – Vadim Tudor. „Dă bine“, i-a explicat prestaţia analistul militar Radu Tudor, „dă undeva între ficat şi buric“. „Şi chiar mai jos“, a adăugat Mihai Gâdea.
Cei doi au avut şi o revelaţie. Alina Mungiu „e un intelectual de clasă“, chiar dacă e „emblemă a talibanismului“, s-a lămurit Radu Tudor. „E una dintre cele mai mari susţinătoare ale domnului Traian Băsescu, despre care se spune, o fi, n-o fi adevărat, că a inventat retragerea lui Stolojan şi plânsul lui Băsescu, a inventat PD-L-ul. (…) Citez din domnia sa“, a introdus Mihai Gâdea citirea cu respect a unui text critic la adresa lui Traian Băsescu publicat de Alina Mungiu în România liberă. Temperatura a crescut. Radu Tudor: „E absolut lăudabil că în corul de yesmeni şi de gelatine tremurânde de frica şi dragostea de Traian Băsescu, în cercul acela de intelectuali de dreapta, e singura care s-a ridicat şi a spus «ajunge! »“.
Numai că Alina Mungiu a ajuns vrednică de pomenire la Antena 3 doar când l-a criticat pe Băsescu. Alte opinii ale sale nu. „Presa captivă şi presa liberă“ („dacă Băsescu şi-a pierdut sensibilitatea şi la ce spune presa liberă, triumful presei mercenare e aproape“) ori observaţia că „presa română se luptă timid sau deloc cu corupţia, dar foarte energic cu cei care se luptă cu ea“.