Antonescu: Am propus DEMITEREA şefului STS în CSAT, decizia fiind blocată de Iulian Fota

Fara Autor | 20.07.2012

Pe aceeași temă

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat joi că a propus în CAST eliberarea din funcţie al directorului STS, Marcel Opriş, dar Iulian Fota, consilier prezidenţial numit de Traian Băsescu, s-a opus, iar decizia, care avea nevoie de consens a fost blocată, scrie realitatea.net. Marcel Opris a sustinut in fata Comisiei de Aparare din Senat ca a respectat toate procedurile legale.

Antonescu a explicat la Antena 3 că "Traian Băsescu poate avea toate telefoanele din lume" dar este interesat dacă aceste sunt "în interiorul prevederilor legale".

"Da, s-a discutat. Din punctul meu de vedere, personal, politic, electoral, Traian Băsescu poate avea toate telefoanele din lume, pe mine mă interesează, însă, pentru că sunt responsabil în bună măsură, să fim în interiorul prevederilor legale. Asta i-am spus şi domnului general Opriş, asta am spus şi public. Nu am nici un fel de problemă, dacă lucrurile ar ţine de un gentelmen agreement, de o înţelegere civilizată", a declarat Antonescu la Antena 3.

De asemenea, preşedintele interimar a mai precizat că dacă Traian Băsescu "are o acoperire legală" pentru instalarea acestui serviciu, "atunci este în ordine" şi "ar fi bucuros să încheie acest subiect" însă dacă lucrurile stau altfel, "atunci trebuie găsită o soluţie.

"Suntem, însă, în faţa unei probleme care a căpătat o amploare publică şi căreia trebuie să-i dăm un răspuns, fie această instalare a unor echipamente speciale, la o persoană care nu mai este, pe această durată cel puţin, preşedintele în exerciţiu al României şi într-o clădire privată, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legală, clară explicită, atunci este în ordine. Aş fi bucuros să închidem acest subiect. Dacă, însă, nu avem o astfel de prevedere leaglă, atunci trebuie să găsim o altă soluţie", a mai precizat el.

Cât despre discuţiile purtate în cadrul şedinţei CSAT de joi, Antonescu a explicat că a discutat cu directorul STS, explicându-i astfel că "instituţia preşedintelui suspendat nu există" în legislaţie şi că până la "verdictul electoratului", Traian Băsescu nu poate beneficia de facilităţile unui preşedinte cu drepturi depline.

"Comisia a avut în majoritate, după discuţia şi cu domnul director Opriş, această poziţie pe care şi preşedintele ei, senatorul David a exprimat-o. Ne-au adus-o la cunoştinţă, am adus-o şi eu la cunoştinţă CSAT-ului. Am deschis acolo discuţia în legătură cu asta. Domnul Opriş invocă o legislaţie în care peste tot, că vorbim de Constituţie, că vorbimd e legea de organziare a STS, că vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la instituţia preşedintelui. Instituţia preşedintelui suspendat nu există. Nu există în acelaţi timp doi preşedinţi în România. Sigur, din punct de vedere politic, comunicaţional, noi folosim termenul de preşedintele suspendat. Până când Traian Băsescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia sa poate să se mai considera cumva preşedinte, dar doar politic", a mai spus preşedintele interimar.

Antonescu a subliniat faptul că a propus în şedinţa CSAT ca directorul STS, Marcel Opriş, să fie eliberat din funcţie însă nu s-a putut concretiza această propunere deoarece consilierul prezidenţial al preşedintelui suspendat, Iulian Fota, "s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus" propunerii, lucru care a dus la blocarea unei decizii.

"După opinia pe care eu mi-am putut-o forma, în legătură cu toate legile şi regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală. Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel este în concediu, s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie", a mai susţinut el.


Marcel Opriș: Am respectat procedurile

Şeful STS a declarat însă că a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Acesta a adăugat că procedurile, într-o situaţie de acest gen, sunt clasificate. "Comisia va trebui să-şi spună punctul de vedere. Aici sunt toate legile care reglementează activitatea şi acestea le-am prezentat Comisiei şi în ele scrie că am acţionat potrivit legilor şi procedurilor care sunt înscrise aici. Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm", a explicat Opriș, citat de Agerpres.

"Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea care sunt hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care au fost prezentate Comisiei şi pe care Comisia le ştie, sunt proceduri clasificate şi pot fi consultate numai de către cei abilitaţi".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22