Antonescu vrea sa condtioneze votul romanilor din diaspora de plata impozitului

Fara Autor | 26.03.2011

Pe aceeași temă

Crin Antonescu, sustine ca votul romanilor din diaspora ar trebui conditionat de plata in tara a cel putin unui impozit. Liderul PNL spune ca nu i se pare corect ca alegerea lui Traian Basescu, in 2009, a fost decisa de voturile celor din strainatate " Dar consecintele nu le suporta acestia, ci romanii din tara. Nu poti doar sa decizi asupra administrarii, dar sa nu participi cu nimic". In replica, Asociatia Romanilor din Italia ii reaminteste liderului liberal ca romanii de peste hotare nu platesc direct impozite in tara, dar trimit acasa cel putin 5 miliarde de euro anual.



Intr-un interviu acordat publicatiei romanilor din Italia, Gazeta Romaneasca, liderul PNL reia ideea ca Traian Basescu a castigat voturile romanilor din diaspora prin frauda.



"Sigur, o anumita discutie pe tema votului celor din strainatate trebuie facuta, dar asta dupa ce Romania va redeveni o tara normala. Pe de o parte, sunt de acord ca trebuie sa gasim forme prin care sa simplificam participarea emigratiei la procesul electoral. (...)



Dar trebuie sa vorbim si despre principiul reprezentarii. Plec de la exemplul lui 2009, cand alegerea lui Basescu a fost decisa cu voturile celor din strainatate, dar consecintele nu le suporta acestia, ci romanii din tara. Ceea ce nu mi se pare corect.



De aceea cred ca trebuie sa discutam despre principiu. In timpul revolutiei americane, cei din colonii spuneau <no taxation without representation>. Eu as spune astazi <no representation without taxation>. In fond, ca si cetatean, esti <coactionar> al statului. Nu poti doar sa decizi asupra administrarii lui, dar sa nu participi cu nimic.



Deci poate ne gandim la un sistem in care, pentru cei care nu traiesc pe teritoriul Romaniei, conditionam dreptul la vot de plata a cel putin unui impozit in tara, ca e teren, ca e casa, ca e alt tip de venit impozitat", a declarat Crin Antonescu.



Asociatia romanilor din Italia:  Dreptul de a vota deriva din faptul ca suntem cetateni romani, nu din plata taxelor.



Presedintele Asociatiei romanilor din Italia, Eugen Terteleac, ii adreseaza o scrisoare deschisa lui Crin Antonescu,reprodusa de ziare.com, in care se arata ca romanii din diaspora se asteptau ca PNL sa ii implice mai activ in propriul program de guvernare, sa ii ajute sa isi exprime mai usor votul, si nu sa le restrictioneze dreptul de a-si spune punctul de vedere.



"Foarte multi romani din Italia asteptau din partea formatiunii politice pe care o conduceti o pozitie despre cum doriti sa ne implicati in programul dumneavoastra de guvernare, despre cum vedeti o participare mai larga a diasporei la vot, etc.



Aflam insa cum vreti sa ingraditi dreptul la vot romanilor din strainatate care nu cotizeaza la bugetul de stat. (...)



Domule Presedinte, va reamintim ca in ultimii ani banii trimisi de diaspora in Romania au tinut in viata finantele tarii. In fiecare an cel putin 5 miliarde de euro ajung in tara la familiile celor plecati, o contributie neta la economia Romaniei. Cu acesti bani familiile ramase in tara platesc si taxele si impozitele cerute de statul roman, pe care altfel nu ar avea de unde sa le plateasca.



Ce impozit suplimentar ar trebui sa plateasca cei din diaspora pentru a-si putea exercita un drept fundamental, acela de a vota? Dreptul de a vota deriva din faptul ca suntem cetateni romani, nu din plata taxelor.



Votul universal este o componenta de baza a democratiei reprezentative. Atat timp cat vom fi cetateni romani, indiferent unde ne aflam, vom avea dreptul sa participam la vot, indiferent daca rezultatul votului din diaspora convine unuia sau altuia dintre partidele romanesti.



Propunerea de a vota pe baza impozitelor platite constituie o noua caramida in cladirea <zidului rautatii>ridicat intre romanii din strainatate si cei ramasi acasa", se arata in scrisoarea deschisa a romanilor din Italia.



Mai mult, Crin Antonescu este suspectat ca se teme de votul prin corespondenta.



"Tot din declaratiile dvs. deducem ca va este frica de votul prin corespondenta. Argumentul este arbitrar: Daca nu ar fi PDL-ul la putere, ar functiona. Domnule Presedinte, votul prin corespondenta trebuie adoptat cat mai repede. Datoria dvs. este sa faceti in asa fel ca aceasta lege sa fie cat mai buna si sa supervizati buna desfasurare a votului prin corespondenta", se mai arata in finalul scrisorii deschise, in care se mai spune ca "democratizarea statului roman, trezirea neamului romanesc se poate realiza prin modificarea (imbunatatirea) Constitutiei la articolele drepturile si obligatiile romanilor, nicidecum ingradirea acestor drepturi".
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22