Anunțul lui Iohannis: România iese din alertă pe 8 martie

L. G. | 04.03.2022

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că autoritățile au decis că starea de alertă să nu fie prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții să fie eliminate.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că autoritățile au decis că starea de alertă să nu fie prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții să fie eliminate. El a spus că lista restricțiilor va fi făcută publică de guvern.

Președintele a mai spus că decizia a fost luată pentru că ”pandemia de Covid e pe o pantă accelerat descendentă, iar valul 5 e aproape de a se termina”.

Declarația integrală a președintelui Iohannis:

  • Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

  • Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

  • Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

  • Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical. Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.

  • O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării.

  • Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficiențe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie.

  • Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.

  • În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru! Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.

  • Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore. Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.

  • Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm. Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.

  • Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.

  • Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită.

  • Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

Stirea Initiala:

Autoritățile ar urma să elimine obligativitatea purtării măștii în aer liber și să ridice starea de alertă din România din 8 martie, au declarat surse guvernamentale pentru Ziare.com.

Surse politice, citate de Ziare.com susțin că liderul PSD, Marcel Ciolacu, dorește ridicarea stării de alertă pe teritoriul României din 8 martie, în șeful ISU, Raed Arafat, nu este de acord cu această relaxare.

Ministrul Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că deocamdată nu s-a luat o decizie în privința prelungirii sau nu a stării de alertă, și că subiectul este dezbătut încă de factorii de decizie.

Pe de altă parte, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat vineri, 4 martie, că încă nu s-a luat o decizie în privința stării de alertă.

"Poziţia ministrului de Interne se prezintă, în primul rând, în structurile decizionale ale statului român, după care se prezintă public. Nu am luat încă o astfel de decizie cu privire la anularea stării de alertă, cu privire la ce măsuri concrete de restricţii vor fi anulate, dacă păstrăm anumite măsuri, de exemplu, cele legate de portul măştii în zonele aglomerate. Toate aceste chestiuni vor fi discutate şi astăzi de la ora 14.00, la Cotroceni. Vom avea aceste discuţii în cadrul Guvernului. Evident că Ministerul Afacerilor Interne şi-a făcut propria analiză pe responsabilităţile care îi revin în gestionarea pandemiei”, a explicat Lucian Bode.

El a precizat că un răspuns legat de această problemă trebuie dat cât mai repede deoarece în 8 martie expiră starea de alertă.

"Un răspuns va trebui să vină cât mai repede cu putinţă pentru că, aşa cum ştim, pe data de 8 martie expiră cele 30 de zile, perioadă în care a fost prelungită starea de alertă şi cu certitudine astăzi, mâine la nivelul instituţiilor statului vom lua o decizie şi va fi comunicată public”, a transmis ministrul de Interne.

În anunţurile oficiale de pe agendele preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Nicolae Ciucă, Administraţia Prezidenţială şi Guvernul fac referire la termenul de ”epidemie”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat pandemie de coronavirus in 11 martie 2020, nu a anunţat până acum renunţarea la nivelul de alertă.  

În urma şedinţei de la Cotroceni, care va începe vineri la ora 14.00, sunt aşteptate primele anunţuri referitoare la relaxarea măsurilor anti-COVID, aşa cum mai mulţi oficiali au anunţat în repetate rânduri, odată cu scăderea numărului de cazuri.  

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că s-a atins deja parametrul privind 50% din paturile de la terapie intensivă libere, astfel că Ministerul a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare.  

Printre măsuri se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane iar masca nu mai e obligatorie în aer liber. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22