Apel cetatenesc pentru apărarea statului de drept lansat de 79 de personalități academice din Iași

Laurentiu Gheorghe | 12.03.2019

79 de intelectuali ieșeni, printre care istorici, medici, filologi, scriitori, filologi, chimisti si ingineri, au semnat, luni, un apel pentru apărarea statului de drept și a valorilor europene.

Pe aceeași temă

În apelul formulat de Alexandru Calinescu - istoric literar si publicist, Flavius Solomon - istoric, Eugen Varvaruca - matematician, Gelu Bourceanu - chimist, Florea Ioncioaia - istoric si jurnalist, Razvan Socolov - medic, Cezar Catrinescu - chemist, Dorin Dobrincu - istoric, Codrin Liviu Cutitaru - filolog, membrii comunitatii academice din Iasi afirma ca, de doi ani, in Romania are loc „un asalt continuu asupra statului de drept".

Potrivit acestora, coalitia de guvernare continua „un demers profund toxic" si a trecut "la modificarea brutala, fara o consultare autentica a magistratilor, a partidelor de opozitie si a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, indeosebi a legislatiei referitoare la combaterea coruptiei".

Semnatarii apelului spun ca modificarile aduse Legilor Justitiei ar fi o „adevarata opera de inginerie legislativa, la limita prevederilor Constitutiei, asa cum reiese inclusiv din decizii ale Curtii Constitutionale", care au dus la legi, ordonante sau hotarari de guvern prin care este anulata „independenta Justitiei in raport cu puterea politica si face aproape imposibila lupta impotriva celui mai periculos flagel care macina societatea romaneasca, coruptia".

„Cea mai recenta proba a faptului ca acest urias efort urmareste demantelarea ideii de justitie ca proces institutional legitim, predictibil si independent in Romania, o constituie Ordonanta de Urgenta nr. 7/2019.

Criticat atat de corpul magistratilor din Romania, cat si de institutiile europene, actul normativ aduce grave atingeri independentei justitiei si separatiei puterilor in stat, dupa cum induce si o stare de confuzie generalizata cu privire la functiile justitiei intr-un stat democratic”, scriu semnatarii apelului.

Totodata, membrii comunitatii academice iesene se arata ingrijorati ca „atacul asupra justitiei reprezinta inceputul alunecarii Romaniei catre un sistem oligarhic, iliberal, in care intreaga putere va apartine unui grup restrans de persoane, dupa modele deja consacrate in tari din estul Europei, America Latina, Africa si Asia”.

Acestia indeamna cetatenii sa se implice public prin mijloacele legale si democratice garantate de Constitutie, in apararea statului de drept, a democratiei si a valorilor europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22