Pe aceeași temă
Constatăm că, în ultimii ani, climatul dezbaterilor publice din România a degenerat continuu. La aceasta contribuie dezinformarea, agresivitatea adresărilor, lipsa de respect față de opiniile celuilalt, amenințările, intoleranța. Pasivitatea organelor statului reprezintă cealaltă cauză a stării de degradare a discursului public și de alunecare generală în ostilitate și nesiguranță.
În spațiul public al orașului nostru și-au făcut loc violența de limbaj, incitarea la ură interetnică, indecența, insulta, îndemnurile fasciste la violență ce merg până la sugestia suprimării fizice. Vedem cum această deversare de agresivitate proliferează pe rețelele sociale, în diverse publicații și forumuri de discuții.
Între participanți figurează nu numai anonimi, ci oameni cu identitate reală, figuri publice, politicieni, magistrați, ziariști, scriitori. Nu e de mirare că între ei regăsim și un fost ofițer de Securitate judecat pentru rolul jucat în reprimarea Revoluției din decembrie 1989.
Pornind de la principiile de toleranță, civilitate și europenism cuprinse în Proclamația de la Timișoara, facem un apel insistent la toți jurnaliștii și la toate instituțiile media să respingă discursul urii, atacurile la persoană, amenințările și să promoveze o dezbatere publică bazată pe argumente, pe respect reciproc, pe spirit de colaborare european.
Proclamația de la Timișoara reamintește că „pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care naționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”.
Atacurile xenofobe, șovine sau triviale exprimate în mediul virtual în ultima vreme și rostogolite de reprezentanți ai presei locale diminuează imaginea de oraș civilizat, european, capabil să fie un model de Capitală Culturală a Europei.
Societatea Timișoara
Comentarii 4
Liviu Mocanu - 08-07-2023
Tot ca apel de " Ziua Timisorii ".
RăspundeLiviu Mocanu - 08-07-2023
Aveti dreptate. Dar ce ar fi fost daca v-ati fi interesat, juridic vorbind ...sau cum vrei voi, de ce tiganii au acaparat absolut toate imobilele de mare valoare din zona Parcului Rozelor, de ce printre ei sunt unii care au zeci si zeci de case de acest tip. Asta daca doare pe cineva de ce s-a murit in Timisoara in acele zile. Am intalnit o femei care plangea fiindca baiatul ei, 42 de ani la acel moment, isi pierduse tot echilibrul dupa ce a primit o bataie sora cu moartea langa Catedrala Metropolitana ...iar colegu sau de banca a murit cu capul strivit de un transportor blindat. Daca s-ar trezi din morti ... nu si-ar mai sacrifica viata pentru ceea ce este azi, da ...in Timisoara. Asa ca lasati voi xenofobia la o parte ... si intrebati de ce in Corvette, Maserati, Porsche si chiar Rolls Royce apar numai tigani. Sa raspunda cineva in numele mortilor din TM si dupa asta sa stam de vorba despre corectitudine si bla bla-rile voastre. Fara gargarisme.
RăspundeIon - 08-04-2023
Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii. Memoria trecutului si prezentului pastreaza cele mai odioase violente, atrocitati, hotii si faradelegi derulate in orasul ,,cultural'' Timisoara.
RăspundeLucian Nicolescu - 08-04-2023
Da. Minunate cuvinte, îndemnuri luminate. Numai că lumea s-a înrăit tare mult. Să ascultăm îndemnul la pace al unor minți mereu treze din orașul cu adevărat erou al istoriei moderne a României. Trăiască Timișoara și oamenii ei nobili.
Răspunde