Aplicarea unor măsuri din OUG 114 ar putea fi amânate. Dăncilă: Poate ar trebui să luăm altă decizie

Laurentiu Gheorghe | 08.02.2019

Premierul Dăncilă a declarat că ar putea proroga unele prevederi din OUG 114, așa cum a dat de înțeles și Darius Vâlcov. Ca urmare, joi, băncile s-au înghesuit să finanțeze Guvernul.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă susține că vrea să dea dovadă de flexibilitate, așa că ar putea sa amâne intrarea în vigoare a unor prevederi din celebra OUG 114, actul normativ elaborat de Finante care impune printre altele "taxa pe lacomie" destinata sectorului bancar.

Într-un interviu dat la Antena3, la Bruxelles, Viorica Dăncilă a declarat că de gând să proroge unele măsuri fiscale din ordonanța lăcomiei, așa cum solicitase și UDMR, pentru că „un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate" și că „poate au fost elemente în care ar fi trebuit sa luam alta decizie".

„Cred ca un guvern trebuie să dea dovada de flexibilitate si să vadă ce funcționează și ce nu funcționează. Nu trebuie să mergem pe ideea că întotdeauna avem dreptate, poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie", a declarat Dăncilă.

„Nu pot sa va spun ce vom proroga și ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuție foarte detaliată pe fiecare aspect și ceea ce credem că nu funcționează și sunt argumente temeinice vom încerca să avem o soluție pentru ele", a adăugat premierul.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi că se lucrează la un pachet de măsuri care să modifice ordonanța lăcomiei și care să asigure mai multă stabilitate sectorului bancar și al întreprinzătorilor.

„Să existe o dezbatere despre acest subiect. Putem să adoptăm o decizie până în 30 iunie și să spunem că această decizie intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar atunci toată lumea poate să-și facă treaba cinstit.

Exista o jumătate de an la dispoziția tuturor, începând de la sectorul bancar, până la cea mai mică firmă sau cel mai mic întreprinzător, să se pregătească pentru modificări. Altfel, va fi un haos din această decizie, tot anul va fi un haos, deci prima noastră propunere este sa uităm de ea (de OUG - taxa pe lăcomie), să fie respinsă de Parlament sau să respingă intrarea in vigoare și să o dezbatem profund până la data de 30 iunie", a declarat Kelemen Hunor, citat de Ziare.com

Guvernul nu a inclus, totuși, în bugetul pe 2019, la categoria venituri estimate, taxa pe activele financiare ale băncilor în cazul unui nivel ROBOR mai mare de 2%.

Așteptările privind renunțarea la măsurile de taxare a băncilor în funcție de active și ROBOR s-au văzut în apetitul bancherilor de a relua acordarea de împrumuturi Ministerului de Finanțe.

La licitația de joi a Ministerului de Finanțe de obligațiuni de tip benchmark în valoare de 300 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și scadența la finalul lunii octombrie 2021, oferta a fost suprasubscrisă (1,2 miliarde lei), așa că statul a decis să ia mai mult decât dublu: peste 600 milioane lei. Un semnal evident că băncile au receptat noile semnale ale Guvernului cu privire la taxa pe active.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22