Apărarea lui Oprea în Senat. Depozitarii suveranității și MCV pe persoană fizică

Tudor Despina | 03.02.2016

Ședința din Senat în care a fost supusă la vot cererea DNA de începere a urmăririi penale față de Gabriel Oprea a scos din nou în evidență vocile critice la adresa sistemului judiciar.

Pe aceeași temă

 

Cu 102 voturi “pentru” și 30 “împotrivă”, senatorii au decis că fostul vicepremier Oprea poate fi urmărit penal de DNA în dosarul coloanelor oficiale presupus abuzive. În timpul dezbaterii, la pupitrul camerei superioare a Parlamentului s-au remarcat câțiva senatori cu declarații critice la adresa DNA și a Mecanismului de Cooperare și Verificare prin care Comisia Europeană verifică stadiul sistemului judiciar.

 

Senatorul Șerban Nicolae a criticat DNA pentru că “numără deplasările ministrului de Interne”, remarcând un interes special din partea procurorilor anticorupție pentru segmentul politic. “Aș fi vrut să văd dosarele mari de corupție, care au devalizat economia românească, care au jefuit patrimoniul național și aș fi vrut să văd că toate aceste lucruri se întorc în patrimoniul statului”, a spus senatorul Nicolae, în aplauzele colegilor, înainte de a-și exprima convingerea că Gabriel Oprea nu a abuzat de funcție.

 

Revista 22 reaminteste ca numele lui Serban Nicolae e legat de mai multe controversate proiecte legislative prin care a senatorul a incercat sa afecteze mersul Justitiei.

 

Senatorul social-democrat a propus pedepsirea cu pana la trei ani de inchisoare a celor care dezvaluie informatii din dosarele penale in curs de cercetare. Numele lui Serban Nicolae se afla si la originea unei initiative potrivit careia persoanele arestate preventiv care nu au comis fapte cu violenta nu ar mai urma sa fie incatusate, iar arestul preventiv sa fie comutat intr-o masura mai usoara. Nicolae a intentionat sa candideze la sefia PSD in toamna anului trecut.

 

Ridicarea imunității parlamentare a lui Gabriel Oprea și începerea urmăririi penale au reprezentat o bună ocazie și pentru senatoarea Cristiana Anghel: “Știe cineva cine e acest MCV ca persoană fizică, cu nume și prenume?”, a întrebat ea de la pupitrul plenului Senatului.

 

În momentul în care noi, senatorii și deputații, acceptăm imixtiunea unora și altora, de aici sau de dincolo, în organizarea Justiției, de fapt și de drept încălcăm suveranitatea națională, noi fiind depozitari, dar nu permanent, ai acestei suveranități naționale. (…) Cine este MCV ca persoană fizică, cu nume și prenume? Știe cineva ce interese sunt în spatele acestui MCV? (...) MCV vrea să fim o masă amorfă, dar noi suntem depozitarii suveranității și votul nostru nu poate fi imperativ”, a sunat argumentul senatoarei.

 

Cristiana Anghel a devenit cunoscută pentru comentariile în general critice la adresa Justiției și a Uniunii Europene. A fost promovată în Parlament de foștii conservatori ai lui Dan Voiculescu, deveniți acum ALDE. Recent, senatoarea a votat legea care acordă pensii speciale aleșilor locali fără să citească documentele în prealabil. Argumentul Cristianei Anghel? “Altfel le pica legea si eram oaia neagra. Am zis ca nu o votez, nici n-am citit-o. Deci, daca ma pui sa-ti spun ceva, nu stiu ce contine”.

 

Un alt nume devenit celebru este cel al senatoarei UNPR Florina Jipa. Ea este cea care l-a miruit pe Dan Șova înaintea primului vot dat în Senat pentru ridicarea imunității senatorului PSD, și el anchetat de DNA. Totodată, Jipa e recunoscută pentru afirmația “Lăsați-mă cu Constituția!”, senatoarea fiind judecătoare pensionară și un candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

Iar la votul de miercuri din Senat, Florina Jipa a ținut să-și apere șeful pe linie de partid: “Ce mă intrigă pe mine este că prezumția de nevinovație s-a transformat în prezumția de vinovăție. Ceea ce am putut găsi în cele 14 volume nu reprezintă nimic legat de infracțiunea de abuz în serviciu. Toți miniștrii au beneficiat de ceea ce a beneficiat ministrul Oprea. El era viceprim-ministru pe probleme de siguranță națională. Acest lucru presupunea niște secrete pe care nu poate să ni le împărtășească și nici în fața organelor de anchetă. Se face o confuzie între coloana oficială și ce folosea dânsul”, a spus senatoarea, punctând că statutul fostului vicepremier îi dădea dreptul și la trupe antitero.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22