Aproape toate documentele MAI legate de protestul din 10 august au fost declasificate

Redactia | 05.01.2019

7 dintre cele 8 documente întocmite de structurile din Ministerul de Interne au fost declasificate, inclusiv raportul referitor la intervenția forțelor de ordine pentru reprimarea protestului din 10 august

Pe aceeași temă

Anul trecut, Parchetul a solicitat declasificarea inclusiv a raportului ce priveşte desfășurarea evenimentelor de la protestul Diasporei din 10 august, informează Agerpres, citând surse oficiale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a avut cu patru zile înainte de protest scenariul diversiunilor, spun surse din MAI. Un exemplar ar fi ajuns și la o televiziune afiliată PSD, spun surse din Jandarmerie. Cel care ar fi ținut legătura cu toate entitățile implicate ar fi fostul un sepepist al lui Dragnea, numit ulterior secretar de stat.

Dragnea a fost audiat, vineri 14 septembrie, la Parchetul General, Sectia Militara, in dosarul violentelor din 10 august.

Audierea lui Liviu Dragnea a reprezentat pentru multi o surpriza, in contextul in care acesta a declarat in repetate randuri ca nu are nicio legatura cu evenimentele.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor a sustinut public ca pe 10 august a avut loc o "lovitura de stat pusa la cale de presedintele Klaus Iohannis" si ca "protestele au fost finantate din strainatate".

Cu cateva ore inainte de audierea lui Liviu Dragnea, reprezentanti ai Inspectiei Judiciare, condusa de Lucian Netejoru, au descins la Parchetul General, Sectia Militara, pentru a solicita accesul la "Dosarul 10 august".

Au venit in urma unei cereri facute in baza actelor de cercetare disciplinara efectuata de Inspectia Judiciara impotriva procurorilor militari Bogdan Pîrlog și Ionel Corbu.

"Vineri, inspectorii judiciari s-au deplasat la Sectia parchetelor militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in vederea solutionarii lucrarilor de inspectie avand ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018. Conducerea PICCJ a fost anuntata cu o zi inainte cu privire la aceasta deplasare si nu a formulat nicio obiectie", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre Inspectia Judiciara, luni 17 septembrie.

Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, ar fi putut afla deja de joi de la Liviu Dragnea despre faptul ca acesta e chemat la audieri a doua zi, fiind citat conform legii, si imediat inspectorii sa anunte Parchetul General ca a doua zi se vor prezenta si ei acolo, asa cum sustin reprezentantii acestei institutii in comunicatul de presa.

Si mai ciudat e faptul ca Inspectia Judiciara recunoaste in acelasi comunicat ca începe anchetarea unor "procurori care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018".

"Nu stiu daca venirea lor de vineri a avut sau nu un scop de intimidare, dar, in mod sigur, nu a avut niciun efect asupra procurorilor care lucreaza la caz", a declarat pentru Ziare.com o persoana apropiata de ancheta aflata in desfasurare si care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceeasi sursa a anuntat ca reprezentantii Inspectiei Judiciare au primit documentele solicitate si nu au putut sa vada Dosarul 10 august "in ansamblu". "Ancheta nu a fost blocata, insa, in continuare, nu a fost declasificat niciun document. Se fac audieri si cred ca s-a reusit identificarea mai multor autori", a declarat aceeasi sursa pentru Ziare.com.

Descinderea Inspectiei Judiciare de vineri, cu cateva ore inainte de audierea lui Liviu Dragnea, a ingrijorat opinia publica, mai multe reactii vorbeau despre o incercare de intimidare a procurorilor de catre reprezentantii Guvernului Dancila.

Faptul ca Inspectia Judiciara a deschis cercetari disciplinare asupra procurorilor Pirlog si Corbu avand o motivatie subtire arata ca Liviu Dragnea si-a dorit o cale de acces la acest dosar care-l nelinisteste peste masura, daca e sa ne luam dupa reactia pe care a avut-o la iesirea de la audieri.

Bogdan Pirlog este procurorul militar care a fost de serviciu in ziua de 10 august. De fapt, a fost de serviciu in saptamana 6-12 august.

"La Parchetul Militar Bucuresti, procurorii fac de serviciu cate o saptamana pentru ca sunt putini si atunci prefera acest sistem de rotatie", a declarat o sursa pentru Ziare.com.

Bogdan Pirlog, din proprie initiativa, s-a dus in Piata Victoriei si a scris un raport amanuntit despre evenimentele petrecute acolo, raport care a stat la baza deschiderii cercetarii penale de catre Parchetul Militar.

Acesta a fost cercetat de Inspectia Judiciara pentru un articol scris in ianuarie 2018 si publicat pe site-ul de specialitate Juridice.ro, in care critica modificarile aduse Legilor Justitiei de catre Comisia Iordache.

Interesant e faptul ca Inspectia Judiciara anunta opinia publica de deschiderea unei actiuni disciplinare impotriva procurorului Bogdan Catalin Pirlog abia in data de 27 august, in baza unei anchete incepute in data de 8 mai si, atentie, incheiata in data de marti 7 august 2018, exact in saptamana cu mitingul in care domnul Pirlog era "procuror militar de serviciu".

Deci procurorul publica un articol in data de 25 ianuarie 2018, iar Lucian Netejoru aproba inceperea unei anchete patru luni mai tarziu, in luna mai, ancheta pe care inspectorii o incheie in data de 7 august, cu trei zile inainte de mitingul din Piata Victoriei.

Pentru ca, apoi, actiunea disciplinara sa fie decisa trei saptamani mai tarziu, pe 27 august.

"A denigrat, in mod deliberat, pe de-o parte, membrii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind ca aceasta este fidelizata si favorabila actualei puteri politice, si inspectorii Inspectiei Judiciare, pe care i-a calificat drept organisme controlate de catre factorul politic prin care (...) se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor", scriu inspectorii in raportul citat de Mediafax, cerand sanctionarea unui magistrat pentru ca "spune adevarul".

In cazul prim-procurorului Parchetului Militar Bucuresti Ionel Corbu, inspectorii condusi de Lucian Netejoru au fost mult mai rapizi.

In data de 15 august, la cinci zile dupa reprimarea violenta de catre fortele de ordine a manifestatiei din Piata Victoriei, prim-procurorul Corbu, intr-o declaratie de presa, facea o remarca generala ca: "sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justifica", referindu-se la ce s-a intamplat in Piata Victoriei.

In dimineata zilei de luni, 20 august, ministrul Justitiei Tudorel Toader raspunde la o intrebare pe care si-a pus-o singur pe treptele institutiei: "Ma intrebati daca s-a antepronuntat sau nu (referire la procurorul Corbu)? Daca nu cumva este o abatere de la deontologia profesionala sau de la regulile procesuale, numai Inspectia Judiciara poate da un raspuns", a spus Toader enigmatic.

La cateva ore dupa aceasta intrebare retorica, Inspectia Judiciara se autosesizeaza in cazul procurorului Ionel Corbu pentru declaratia facuta reprezentantilor presei.

In ambele cazuri se observa ca inceperea procedurilor de cercetare disciplinara si sanctionare a celor doi magistrati au o legatura directa cu reprezentantii puterii politice.

Comunicatul Parchetului General:

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare au dispus, în ziua de 20 septembrie 2018, în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecții:

- maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

- comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea situație de fapt:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Suspecților susmenționați li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 21 septembrie 2018, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22