Aproximativ 250 de persoane au participat la mitingul în favoarea Legii dării în plată

Iulian Popescu | 28.02.2016

Aproximativ 250 de români care au credite, între care şi unii cu împrumuturi în franci elveţieni, au protestat duminică în faţa sediului Guvernului, solicitând adoptarea rapidă a legii dării în plată.

Pe aceeași temă

 

Ei au plecat spre Piaţa Constituţiei și s-au oprit să protesteze în faţa Băncii Naţionale a României (BNR), care se opune legii dării în plată, în forma ei actuală.

 

În faţa BNR, demonstranții au aruncat cu monede și au cerut demisia lui Mugur Isărescu.

 

Patru protestari au purtat prin oras macheta unei case executate silit, in timp ce aveau legata de picior o ghiulea ce reprezenta povara creditelor. Acestia au fost biciuiti de cativa barbati imbracati in costum ce reprezentau bancile. Oamenii spun ca daca legea darii in plata va fi aprobata, vor renunta la case doar in ultima instanta.

 

Acţiunea a fost organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF. 

 

Legea dării în plată a trecut prin comisiile din Senat şi trebuia să ajungă în plen pentru vot săptămâna trecută, dar a fost amânată.  

 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat dur Legea dării în plată și modul în care este promovată aceasta, ea fiind calificată de susținătorii săi drept o lege a haiduciei, o lege economică sau una a eliberării din sclavie, ceea ce a dus la o mare confuzie în societate.

 

Isărescu a amintit că în anul 1991, când a fost organizată la Bucureşti prima licitaţie valutară, oamenii erau entuziaşti, dar ştiau ce au de făcut, spre deosebire de prezent, când există o mare confuzie în societate, precum şi o avalanşă de critici la adresa liberalizării contului de capital, comentând că libertate fără responsabilitate "nu prea merge".

 

"Atmosfera faţă de '91 nu este îmbunătăţită din acest punct de vedere şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a mai spus guvernatorul.

 

El a făcut și câteva analogii pentru a încerca să scoată în relief situația în acre s-a ajuns:

"Dacă nu reuşim să spunem că, în momentul în care plăteşti în natură, ca şi cum ai reveni la troc, şi că după cei cu cheile la casă pot să vină cei cu cheile la maşină, cei cu frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată, facem un depozit de frigidere şi maşini de spălat în holul băncii, în partea cealaltă mai facem şi un ţarc pentru animale.

Eu exagerez, bineînţeles, dar cred că avem cifrele astea extraordinare şi observăm că ele sunt contestate, cei care sunt în ofensiva asta ne spun de dimineaţa până seara că Banca Naţională nu şi-a făcut datoria. Păi datoria ei principală este să asigure ţării o monedă stabilă, credite din belşug, pentru cine poate să ia credite, cu dobânzi rezonabile. În momentul când atingi aceste obiective avem alte sarcini, să protejăm, să (...)", a mai spus Isărescu.

 

Comisia Europeană a criticat și ea legea, despre care spune că poate genera un risc sistemic pentru sectorul bancar, prezintă un risc major pentru evoluţia macroeconomică şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor.

 

„Dacă va fi adoptată din nou de către parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii“, subliniază raportul.   Mai multe amendamente propuse de către BNR au fost respinse în timpul şedinţelor comisiilor de profil din Senat, respectiv impunerea de plafoane, excluderea programului „Prima Casă“ din proiect şi impunerea unei limite de îndatorare în veniturile celui care a făcut creditul. Toate au căzut, însă, la vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22