Pe aceeași temă
”Întrucât, în opinia noastră, există riscul declarării neconstituționalității la un moment ulterior intrării în vigoare, cu consecința compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistrații sau a altor tipuri de verificări și controale ce țin de competența Inspecției Judiciare, conducătorii Inspecției având prerogativa confirmării, respectiv a infirmării actelor emise de inspectorii judiciari, vă solicităm să sesizați de îndată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a acestei Ordonanțe de urgență”, avertizează cei șapte membri ai CSM în scrisoarea trimisă Avocatului Poporului.
Sesizarea este semnată de judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Cristian Mihai Ban, judecătorul Andreea Anamaria Chiș, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și de procurorul Tatiana Toader.
OUG ”a fost emisă fără a se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, într-un domeniu în care există această obligație constituțională”, spun cei șapte magistrați.
Ei reclamă, ca motive de neconstituționalitate: retroactivitatea OUG-ului, încălcarea separației puterilor în stat și însăși inexistența situației de urgență care să justifice emiterea unei OUG.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea l-a criticat dur pe ministrul Justiției Tudorel Toader pentru că nu a reușit să prelungească mandatele lui Netejoru și Stan la conducerea IJ, înainte ca Dăncilă să dea ordonanța de urgență. Puterea vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, scrie G4media.ro.
OUG care asigură aceeași echipă obedientă PSD de la șefia Inspecției Judiciare, adoptată
Ordonanța de Urgență prin care se prelungește mandatul conducerii Inspecției Judiciare prevede ca interimatul să fie asigurat de unul dintre cei doi inspectori șefi de acum. Dacă niciunul nu va putea asigura interimatul, șeful IJ va numi un șef interimar desemnat din rândul inspectorilor aflați în subordine. Așadar, o asigurare a perpetuării obedienței.
"Față de faptul că mandatul conducerii Inspecției Judiciare a expirat la data de 1 septembrie 2018 și nu există o dispoziție legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcții (..) Guvenul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art I -La articolul 67 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (..) după alineatul 6 se introduc două alineate noi, alin 7 și 8, cu următorul curprins:
(7) În situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul șef-adjunct, ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii.
(8) În cazul de încetare a mandatului de inspector -șef ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef adjunct până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii.
Art II - Prevederile art 67 alin (7) din legea 317/2004 se aplică și situațiilor în care funcția de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență", se scrie în proiectul de OUG discutat miercuri de Executiv.
Sâmbătă, 1 septembrie, a expirat mandatul inspectorului-şef, Lucian Netejoru, şi cel al inspectorului şef adjunct, Gheorghe Stan. Dacă Netejoru mai are dreptul la un mandat, conform legii, Stan a deţinut deja timp de două mandate funcţia şi nu se mai poate înscrie la un viitor concurs, amintește stiripesurse.ro.